Medianeras ***

Medewerker Internet

Regie: Gustavo TarettoMet: Pilar López de Ayala, Javier Drolas

Hoe vind je de ware liefde in een stad van drie miljoen inwoners? In de innemende Argentijnse debuutfilm ’Medianeras’ lukt het twee dertigers na veel obstakels.

’Medianeras’ begint bijna als een essay over de invloed van stedenbouw op het leven van stadsbewoners. Bij een fraaie beeldcollage van gebouwen in Buenos Aires geeft dertiger Martin (Javier Drolas), die teruggetrokken leeft in een piepklein appartementje, als voice over architecten de schuld van ongeveer alle mentale ellende die een mens kan treffen.

Het is zijn manier om een ongelukkige liefde te verwerken, want zijn vriendin keerde na bezoek aan haar ouders in Amerika niet terug. In de flat tegenover Martin kampt Mariana (Pilar López de Ayala, begin volgend jaar met Carice van Houten ook in ’Intruders’ te zien) ook met eenzaamheid en haar plek in de wereld.

De vrouw, die architect is, maar door gebrek aan opdrachten als etaleur werkt, worstelt net als Martin met de naweeën van een stukgelopen relatie. Voor de kijker is snel duidelijk dat de twee zielsverwanten zijn en dezelfde interesses delen: apart van elkaar kijken beiden op tv naar Woody Allens ’Manhattan’ en luisteren naar dezelfde muziek. Ook laten beiden op hetzelfde moment een raampje in de blinde zijmuur (medianeras) van hun appartement zetten, zodat ze uitzicht krijgen op de buitenwereld en er licht naar binnen kan vallen.

De symboliek zal niemand ontgaan: beiden treden uit hun schulp, zodat de liefde, na een paar mislukte schijnbewegingen, kan toeslaan.

In zijn speelfilmdebuut ’Medianeras’ grijpt regisseur Gustavo Taretto terug op zijn korte film met dezelfde titel, waarmee hij zes jaar geleden internationale prijzen won. Vooral dankzij Taretto’s visuele flair - beeldrijm, animaties, visuele grappen - is de oprekking goed gelukt. ’Medianeras’ is een lichtvoetig stedelijk sprookje, dat de kijker makkelijk inpalmt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.