Met strafblad toch op Schiphol werken?

Adnan Tekin

Frans van den Berg
Schiphol

Wie een strafblad heeft kan het nu nog schudden met een baan op Schiphol. Mogelijk gaan werkloze jongeren met een strafblad uit Amsterdam Nieuw-West toch werkervaring opdoen op de luchthaven.

Het provinciebestuur van Noord-Holland gaat dat, op voorstel van de PvdA, nader onderzoeken. Daarvoor is overleg nodig met de luchthaven, marechaussee, het Luchtvaart College en bedrijven.

,,Met name Amsterdam Nieuw-West heeft een jonge populatie, veel allochtonen en een hoge jeugdwerkloosheid van rond de 37 procent. Dat terwijl de wijk relatief dicht bij Schiphol ligt en jongeren op de brommer naar hun werk kunnen’’, verklaart PvdA-statenlid Adnan Tekin de keuze voor dit speerpunt.

Soepeler

Tegenover die hoge jeugdwerkloosheid staat een groot tekort aan technisch personeel. Op de luchthaven zijn veel banen in de logistiek en transport. ,,Maar wanneer je over het platform rijdt met een bagagewagen of in een hangaar op Schiphol-Oost werkt, dan moet je wel een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kunnen overleggen. Die beoordeling is altijd erg zwart-wit. Wanneer je wordt afgewezen moet je zelf veel moeite doen om te achterhalen waarom je bent geweigerd. Wij denken dat bij bepaalde functies wel wat soepeler met kleine misstappen kan worden omgegaan. Je moet kijken naar het soort functie en het soort delict. Het kan een jeugdzonde zijn, maar ook een familielid met een strafblad’’, benadrukt Tekin, zonder aan te geven welke zaken door de vingers zouden moeten worden gezien.

Een Verklaring van Geen Bezwaar wordt afgegeven door de rijksoverheid. De marechaussee doet daarbij de screening en zwaardere gevallen gaan door naar de AIVD. Volgens de marechaussee is de verklaring nodig voor iedereen die een zogeheten Schipholpas nodig heeft. Die pas is nodig om in de beveiligde ruimtes te kunnen werken zoals de bagagekelder, de taxfree shops, het platform en de hangars. Welke strafzaken meetellen kan de woordvoerder niet zeggen, omdat dat afhankelijk is van het bedrijf en de functie. Volgens het ministerie tellen jeugdzondes niet mee, tenzij het om ernstige zaken gaat.

Streng

De eisen aan personeel zijn zo streng om diefstallen te voorkomen, net als drugs- en mensensmokkel en aanslagen. Ook wanneer de partner of een familielid een strafblad heeft, kan dat betekenen dat de sollicitant wordt geweigerd of dat het personeelslid alsnog wordt ontslagen. Het is nog onduidelijk of het PvdA-plan daar iets aan kan veranderen.

VGB

Een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) is verplicht voor vertrouwensfuncties. Dat zijn veel functies op Schiphol, maar ook bij politie en overheden waar met vertrouwelijke informatie wordt gewerkt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.