PCC bewijst: Holland’s got talent

Laureaten-prijs voor Juliette-Constance Riebeek. United Photos/Remco van der Kruis

Leontien van Engelen
haarlem

Het Prinses Christina Concours wil jonge mensen stimuleren om hun muzikale talenten te ontplooien. In verschillende regio’s strijden de muzikanten om een plek in de regiofinales en uiteindelijk de grote finale in Den Haag op 13 april. Het weekend van 25 en 26 januari is het de beurt aan de regio West 2. Het aanbod aan jong talent is groot en de jury heeft lang beraad nodig om daaruit acht finalisten te kiezen die zondagavond in de Philharmonie laten horen wat ze kunnen.

Muziekvakstudente Ana Termeulen speelt de hondsmoeilijke Scherzo-Tarantelle van Wieniawski. Met een flair die nergens verwordt tot inhoudsloze bravoure. Ze vertelt een verhaal en dat klinkt prachtig. De zes finalisten in categorie 2 (15-19 jaar) doen nauwelijks voor elkaar onder, getuige de vijf tweede prijzen die worden toegekend. Pianist Dywel Braaf speelt de Chromatische fantasie van Bach energiek en fris. Hij voelt Bach goed aan, maar weet nog niet helemaal zijn vuurwerkpassages en de mooi verstilde momenten met elkaar te verbinden. Mattias Spee maakt indruk met de Rhapsodie op 79. nr. 1 van Brahms, afgewogen in dynamiek en karakter, met een heldere structuur en mooi van klank. Miyu Haraguchi speelt een heerlijke Scarlatti en een spannende, virtuoze Prokofieff, waarmee ze haar pianistische veelzijdigheid toont. Klarinettist Frank Woerdeman speelt zeer muzikaal, technisch knap, met een prachtige toon. Hij krijgt een prijs van de Stichting Kamermuziek Warmond.

Mooi is ook de Ballade voor fluit van Martin. Mirna Acker speelt dit veelzijdige stuk als een spannend verhaal. Veel klank, de hoge tonen klinken briljant, de lage vol en romig. Mirna wint de Kennemer Jeugdorkestprijs.

De eerste prijs in categorie 2 gaat naar Stephan Harsono die als een jonge klavierleeuw iedereen verbijstert met zijn virtuoze vertolking van Liszt en Chopin. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest mag hij een concert geven. De Wisselbeker wordt door de laureatenjury toegekend aan de jongste deelnemer, de twaalfjarige Juliette-Constance Riebeek. Van de jury krijgt zij een tweede prijs voor haar pianospel. Een rasmuzikante die een vitale, verfijnde, gearticuleerde en melodieuze Tsjaikovky laat horen. Al dit jonge talent bewijst hoe belangrijk het is om te investeren in kunstonderwijs. Nodig het hele kabinet uit voor die grote finale in Den Haag.

Alle uitslagen op www.christinaconcours.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.