Dans met een vette knipoog

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo komt deze maand naar Nederland. Foto AFP

Hanneke van den Berg

Binnen no time transformeert Davide Marongiu zichzelf in een vrouw. Het ziet er wel wat vreemd uit, zo’n stevig gespierd en behaard lichaam in combinatie met een gezicht vol make-up en de nepwimpers die hem een vrouwelijke oogopslag geven. Marongiu lacht. ,,Mezelf scheren? Nee zeg, ik ben wel een trotse Italiaan!"

De 29-jarige Marongiu is als danser verbonden aan Les Ballets Trockadero de Monte Carlo. Het Amerikaanse gezelschap dat uit louter mannelijke dansers bestaat komt deze maand naar Nederland. In het Haagse Lucent Danstheater brengt de groep zijn versie van onder meer ’Het Zwanenmeer’.

Marongiu danst sinds 2005 bij het gezelschap. ,,Ik deed mijn opleiding aan de English National Ballet School en wist niet veel van de Trocks, maar ik vond het wel altijd erg leuk om op spitzen te dansen. Ik heb ze opgezocht toen ze in Frankrijk waren en daarna werd ik ingehuurd en mocht ik mee naar Japan."

Hij voelde zich bij de Trocks - die de pure balletklassiekers parodieert - op zijn plek en maakt er inmiddels al jaren furore onder de naam Guiseppina Zambellini. ,,Ik hou van de combinatie ballet en komedie. Het is makkelijk om serieus te zijn, maar komisch? Je kunt niet pretenderen komisch te zijn, dat zit in je of niet."

Karakter

Dat wil niet zeggen dat bij de Trocks geen eisen worden gesteld aan de ballettechniek. ,,Nee, want op spitzen dansen doe je echt niet zomaar. Als vrouw al niet, en al helemaal niet als man. Je moet wel echt trainen, trainen en nog eens trainen. Net als in een ’regulier’ balletgezelschap, maar ik ben blij dat ik bij de Trocks dans. Begrijp me niet verkeerd, ballet is een uitdagende kunstvorm maar tegenwoordig ook hoog atletisch. De focus ligt veel op de techniek en dat gaat ten koste van de uitstraling. En dat vind ik een probleem in de huidige balletwereld. Er staan ontzettend goede dansers op het toneel, maar ze vertellen niks. Al die balletcompetities voor jonge dansers ruineren de balletwereld. Mij interesseert het niet als iemand twaalf pirouettes draait, ik wil ook karakters zien."

Een eigen karakter hebben ze allemaal bij de Trocks. ,,Wij mogen onze eigen persoonlijkheid op het toneel brengen, hebben allemaal onze eigen artiestennaam."

En ook in die namen gaat humor schuil, zoals (hardop spreken in het Engels) Nadia Doumiafeyva, Sonia Leftova en Ida Nevasayneva. Maar is het geen gemis om te dansen zonder vrouwen in het gezelschap? ,,Nee, we hebben wel vaak vrouwelijke docenten en dat moet ook, want je wilt wel blijven bewegen als een vrouw. En het productieteam telt ook alleen maar vrouwen."

Tutu

De parodieën die door de Trocks worden gebracht noemt Marongiu een ’ode’ aan de danseres. ,,In het echte klassieke ballet zijn danseressen altijd prinsesjes, ze zitten min of meer in een keurslijf. Wij geven de ballerina’s hun vrijheid. Ook in tutu. Dat was trouwens heel gek, de eerste keer dat ik een tutu aantrok. Je kunt niet eens je voeten zien!"

Dan nog een vraag die bij velen op de lippen brandt. Zijn het alleen homo’s die worden toegelaten tot het gezelschap? ,,Bijna iedereen is gay, maar dat is geen verplichting hoor! Ik ben ook geen drag queen…sterker nog, ik haat het om iedere keer die make-up op te doen. Daarom doe ik dat ook zo snel mogelijk. Maar het hoort nou eenmaal bij de act."

Artistiek leider Tory Dobrin is al sinds de oprichting van Les Ballets Trockadero de Monte Carlo in 1974 bij het gezelschap betrokken. ,,De groep is niet ontstaan uit politieke onvrede of om een statement te maken. We hebben ook geen regels bij het aannemen van nieuwe dansers, we kijken of iemand in de groep past. Niet naar de geaardheid. Eerder naar de bereidheid een offer te brengen, want het is niet iedere man gegeven om op spitzen te willen dansen en zo in de make-up te moeten."

Op het repertoire staan voornamelijk de grote balletklassiekers. ,,In de klassieke werken zit meer dan in de hedendaagse balletten voor iedereen herkenbaar vocabulaire en kun je dus ook beter een parodie maken. We hebben ook wel een parodie op ’Go for barocco’ van Balanchine, maar je moet als kijker dan wel zijn werk kennen."

Dans

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo met o.m. ’Het Zwanenmeer’ en ’Paquita’ is te zien op 16, 17 en 18 januari in het Lucent Danstheater in Den Haag. www.ldt.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.