Eetproblemen thema van autismeweek in Haarlem

Andrea Korte en Sandie van Beuningen. ,,Hier kun je op een laagdrempelige manier je verhaal kwijt.’’

Andrea Korte en Sandie van Beuningen. ,,Hier kun je op een laagdrempelige manier je verhaal kwijt.’’© Foto United Photos/Paul Vreeker

Jacob van der Meulen
Haarlem

Gezellig met elkaar aan tafel voor het avondeten is niet mogelijk in het gezin van Andrea Korte. Haar autistische zoons zouden door de veelheid aan prikkels de tent afbreken, vertelt de Haarlemse in de Autismeweek. Die staat dit jaar in het teken van leren van autisme en in Haarlem zijn eetproblemen het thema.

Zes jaar geleden richtte Andrea Korte met twee andere ouders van kinderen met autisme in Haarlem een Autisme Info Centrum op.

Een netwerk van deze centra in Nederland werd in het leven geroepen door de Nederlandse Vereniging Autisme. De centra worden gerund door vrijwilligers die zelf iemand met autisme in hun directe omgeving hebben.

In de Autismeweek wordt vrijdag (zie kader) een thema-ochtend gehouden over eetproblemen. Ouders als Andrea Korte en medevrijwilligster Sandie van Beuningen kunnen op de themadag rijk uit eigen praktijk putten.

Haar zestienjarige dochter Liedeweij zet de benen stram als ze alleen al het logo van McDonalds ziet, vertelt Van Beuningen.

,,Het liefste zou ze altijd daar willen willen eten. Liedeweij is tevens verstandelijk beperkt. Ik geef haar elke dag met een pictogram aan wat we eten. Ze heeft niet door of ze al genoeg heeft gegeten. Ze gaat door. Verder is het altijd heel lastig om haar iets nieuws te geven. Het ruikt anders en de textuur is anders.’’

Houten vloer

Een van de zoons - ze heeft er drie: 15, 13 en 10 jaar - van Korte heeft lange tijd geweigerd om binnen te eten.

,,Dat kwam door de houten vloer. Daar had hij een verkeerde koppeling mee. Ondanks wind, regen en sneeuw zat hij buiten te eten. Anderhalf jaar lang. Een maand geleden kreeg hij echter de griep en nu leert hij binnen aan tafel te eten. Voorlopig nog helemaal alleen en met alle deuren dicht om prikkels buiten te houden. Hij kan maar met een ding tegelijk bezig zijn. Een andere zoon eet eigenlijk alleen maar vlees en dat moet ook een bepaalde knapperige textuur hebben. Vanwege zijn sensorische overgevoeligheid. Ja, het is een beetje alle ballen tegelijk in de lucht houden. Hoewel, snoep is natuurlijk helemaal geen probleem’’, zegt ze lachend.

De kunst is om via open onderhandelingen het doel te bereiken. Verbieden heeft geen enkele zin, is beider ervaring. Van Beuningen: ,,Deze keer wel patat maar geen ijsje.’’ Korte: ,,Choose your battles.’’

Erkenning

Het Autisme Info Centrum houdt wekelijks op vrijdagochtend een open inloopspreekuur. Afspreken is niet nodig.

Van Beuningen: ,,We zijn geen professionals. Hier kun je op een laagdrempelige manier je verhaal kwijt. Daar zitten zoveel emoties achter. Mensen hebben er lang mee rondgelopen zonder erkenning. Als er professionele hulp nodig is, dan verwijzen wij door naar het Regionaal Autisme Centrum. Er komen hier ook volwassenen die jaren hebben rondgelopen met een verkeerde diagnose: ADHD of een bipolaire stoornis. Soms kan na doorverwijzing een jarenlange zoektocht worden afgesloten.’’

Themaochtend

In de Nationale Autismeweek wordt vrijdag bij het Autisme Informatie Centrum, Oostvest 60, een themaochtend gehouden over eetproblemen bij kinderen met autisme. Toegang is gratis maar inschrijven is noodzakelijk via aichaarlem@hotmail.com. De bijeenkomst duurt van 9.30 tot 12 uur en is bedoeld voor ouders en verzorgers van kinderen met autisme of een vermoeden daarvan.

Een verpleegkundig specialist vertelt over de sterke voorkeuren en afkeuren die bij kinderen met autisme voor eetproblemen kunnen zorgen. Daardoor eten ze vaak erg selectief en weigeren voedsel bijvoorbeeld vanwege een bepaalde structuur of kleur. Uit onderzoek is gebleken dat verstoorde sensorische informatieverwerking van invloed is op de eetproblematiek.

He Autisme Informatie Centrum houdt elke vrijdagochtend van 9.30 tot 12 uur een inloopspreekuur aan de Oostvest 60.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.