Spierbundeletappe met flinke namen en explosieve stunts

Hanneke van den Berg

Aan explosieve stunts schort het niet in deze derde spierbundeletappe van ’The Expendables’. CIA-huurling Barney Ross (Sylvester Stallone) krijgt weer rugdekking van zijn teamleden in de strijd tegen het criminele schorriemorrie dat deze wereld bevolkt.

Naast de vaste tough guys Lee Christmas (Jason Statham), Trench (Arnold Schwarzenegger) en Gunner (Dolph Lundgren) zitten er ook nieuwe flinke namen in de mix.

Een James Bond-waardige openingsscène op het dak van een gepantserde trein introduceert bijvoorbeeld Wesley Snipes als de messenslingerende legerarts Doc. Nadat Doc, mede-oprichter van de originele Expendables, is bevrijd mag hij gelijk mee naar een ’routineklusje’ in Somalië. Even met de jongens een wapendeal in thermoplastische bommen verijdelen. Als blijkt dat doodgewaande ex-Expendable Stonebanks (Mel Gibson) het criminele meesterbrein is achter de deal, liggen de kaarten ineens anders.

Ross krijgt nog één kans zijn aartsrivaal uit te schakelen. Overtuigd dat hij en zijn kameraden hun beste tijd hebben gehad, huurt hij wat jonkies in voor deze missie. Die proberen zich de hele film door te bewijzen, maar kunnen niet op tegen de spierkracht van de ouwetjes.

Het script over oud versus jong is een begrijpelijke, maar niet zo spannende keuze. Nieuwkomers als Kellan Lutz (’Hercules’, ’Twilight saga’) dienen vooral als sidekick van de al veel langer bewezen ’Rocky’- en ’Terminator’-talenten. Toch is ’The Expendables 3’ een vermakelijke actietrip vol B-film bravoure, inclusief zware jongens met zware wapens (’Time to mow the lawn!’).

Er zitten ook meerdere geslaagde grappen in. En Antonio Banderas is leuk als vechtende kletskous. Alleen lijkt het format na dit deel wel uitgeput. Er is tenslotte slechts een beperkt aantal spieren te flexen en mensen neer te maaien.

The Expendables 3

Regie: Patrick Hughes

Met: Sylvester Stallone, Jason Statham, Wesley Snipes, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson

Drie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.