’Twéé kegels om! We worden steeds beter!’

Nationaal kampioenschap schoolbowlen. Foto: UnitedPhotos / Remco van der Kruis

Frenk Klein Arfman
Haarlem

De twaalfjarige Nienke heeft een geheel eigen bowlingtechniek. Rustig wandelt ze met de bal naar het begin van de baan. Daar staat ze stil en zwaait de bal heen en weer. Na enige tijd laat ze los en is het afwachten of de bal kegels zal raken. Wat dat laatste betreft is het succes van haar techniek wisselend te noemen.

Liefst 57 scholieren uit de groepen 7 en 8 van de Dr. H. Bavinckschool deden dinsdag een poging zich te kwalificeren voor het Nederlands kampioenschap schoolbowlen.

Het is al een klein wonder dat ze de start gered hebben. Want menigeen zou na de spring-, klap- en dansopwarmsessie onder leiding van bowlingtrainster Monica Koudstaal graag langere tijd even rustig op een stoel hebben gezeten.

Nodig, zo’n opwarmsessie, en al helemaal voor kinderen, weet Monica. ,,Bedoeld om ze vol adrenaline en heel gemotiveerd de baan op te laten komen. Anders slaat de teleurstelling té snel toe als er eens een bal in de goot beland.’’

Voor het echt losgaat, legt ze de regels een laatste keer uit. Zo geeft ze de gouden tip dat het de bedoeling is een zo hoog mogelijke score bij elkaar te bowlen. Dat is het soort uitleg waar je iets mee kan.

Toch blijft de goot bepaald niet ongebruikt. Soms rolt een bal er al na enkele centimeters loompjes in voort. Slechts één keer trainen ging aan dit ’kwalificatietoernooi’ vooraf. Dus euvel mag je het de kinderen niet duiden, bowlen is de laatste jaren immers niet meer het kinderfeestje bij uitstek.

Toch mag het de pret nergens drukken. Zelfs als maar één kegel omvalt, beginnen de dansjes al.

Nienke en haar teamgenoten Anouk en Kim hebben vertrouwen in een goede afloop. Niet in het minst vanwege de geluksketting die Nienke draagt. ,,Als je die drie dagen draagt, brengt hij geluk.’’ En dus zit het wel snor denken zij. Nienke: ,,Want ik draag hem zelfs al veel langer.’’

De vele aanwezige ouders begeleiden al het gebowl met kreten als ’jajajaja…ahhh’. De elfjarige Dagmar heeft al drie strikes gegooid. Hoe ze dat doet, weet ze zelf ook niet. Mogelijk dat het te maken heeft met de aanwijzingen die ze de bal, na het gooien ervan, blijft geven. Met haar handen geeft namelijk aan welke richting de bal moet volgen: iets meer naar links dan wel rechts.

Na drie games zijn de beste teams verzekerd van een plek in de landelijke finale op 8 maart.

Een bowlgroepje heeft nog weinig kegels weten te raken, maar ze houden de moed er in. Een van hen gooide zojuist zelfs al twéé kegels om. ,,Kijk, we worden steeds beter!’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.