Goeie kans dat daklozen in de gevangenis gaan komen

Richard Stekelenburg
Haarlem

Nadert het zich al jaren voorslepende debat over een nieuwe daklozenopvang nu dan toch zijn einde? Met een oplossing die de gemeente in de schoot geworpen lijkt te krijgen: de huidige gevangenis De Vest?

Op het eerste gezicht lijkt het pand prima in het plaatje te passen dat Haarlem voor ogen heeft voor de nieuwe, gecombineerde dag- en nachtopvang met gebruikersruimte voor alcohol en drugs. Het gebouw staat buiten het centrum, biedt zo op het oog voldoende oppervlakte, heeft een buitenruimte, en keuken en sanitair zijn al aanwezig. Het pand heeft zich ook al bewezen als nachtelijk slaaponderkomen. En als het gaat om het gewenste toezicht valt er in Haarlem nauwelijks een gebouw te verzinnen dat daar beter op is toegerust.

Meer panden mogelijk geschikt

Maar rond is er nog niets, verzekert een woordvoerder van wethouder Jack van der Hoek. Het is ook niet het enige gebouw dat de gemeente momenteel in het vizier heeft, laat hij weten. En in de hernieuwde zoektocht zijn ook andere panden opgedoken die eerder nog niet waren komen bovendrijven als mogelijk geschikt. Welke, blijft nog even geheim.

De pogingen om de bestaande, zwaar verouderde nachtopvang aan de Bakenessergracht en dagopvang aan de Magdalenastraat onder te brengen in een nieuw centrum strandde eerder twee keer hopeloos. Belangrijkste oorzaak: niet altijd even handig geformuleerde voorwaarden, woedende omwonenden en een steeds van gedachten veranderende gemeenteraad. Zo werden de opties aan het Klein Heiligland en de Gedempte Oude Gracht - althans voorlopig - naar de prullenbak verwezen.

Lichte haast

Officieel is er geen datum waarop de gemeente met een nieuwe plek zal aanwijzen. Maar een beetje haast is wel geboden. De wens is de discussie eindelijk te kunnen afronden vóór de gemeenteraadsverkiezingen van komend voorjaar.

Maar als het om haast gaat, heeft De Vest mogelijk één flink nadeel. Het gebouw is formeel nog tot 2016 gevangenis. De vraag is of het pand eerder kan worden vrijgespeeld. Zo niet, dan zit er op z’n best een groot maar ook gevaarlijk gat van twee jaar tussen besluitvorming en daadwerkelijke uitvoering. Een gat waarin van alles weer anders kan komen te liggen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.