Strafeisen tot 4 jaar cel in phishingzaak

Officier van justitie Mr. Van Dee (L), voorzitter Mr. Hoendervoogt (M), Virgil R. (3e L), Ricardo G. (4e R), Virginia E. (2e R) en advocaat Mr. Hansen-Lˆve (R) in de rechtbank van Haarlem. Virgil R., Ricardo G. en Virginia E. worden verdacht van het plunderen van bankrekeningen doormiddel van phishing in het onderzoek 'DASH'. Illustratie ANP/Aloys Oosterwijk

Ron Amesz
HAARLEM

Tegen de drie verdachten die ervan worden verdacht door het stelen van bankgegevens ongeveer 100 verenigingen en stichtingen voor tonnen te hebben getild, zijn woensdag straffen tot 4 jaar cel geëist. Volgens de officier justitie bij de rechtbank in Haarlem zijn de drie schuldig aan oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Furgel R. (34) uit Diemen hoorde de hoogste straf eisen. Zijn partner Virgina E. (34) uit Amsterdam moet van het Openbaar Ministerie 3 jaar de cel in. De 25-jarige Ricardo G. uit Den Helder moet 18 maanden zitten als het aan de aanklager ligt.

Volgens de officier van justitie was binnen het gezelschap sprake van een grote mate van samenwerking, een strakke organisatie en duidelijke structuren.

Hij noemde de groep, die het vooral had gemunt op oudere bestuursleden van verenigingen en stichtingen in dorpen en kleine steden, „berekenend”. Daarnaast was volgens hem sprake van „een grote lust voor geldelijk gewin.” Hij wees erop dat naast de bankrekeningen van verenigingen soms ook de privérekeningen van penningmeesters werden geplunderd.

De organisatie wist in totaal 1,4 miljoen euro naar andere rekeningen te verplaatsen. Doordat banken vaak argwaan hadden en ingrepen, bedroeg de daadwerkelijke buit ruim 0,5 miljoen euro.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.