De Coninck wil de lezer verleiden

Hanneke van den Berg

Gedichten zijn om te versieren, vond Herman de Coninck. Hij wilde met zijn beeldspraak de lezer verleiden als een geliefde en de wereld mooier maken. Hij noemde zichzelf met een woordspeling een ’minnestreel’.

De Coninck zakte in 1997 opeens in elkaar en stierf op een Portugese stoep, 53 jaar oud. Al snel verscheen ’De gedichten’, iets wat geen verzamelde gedichten en geen bloemlezing was. Inmiddels ligt er de achttiende, ongewijzigde druk: De Coninck is nog steeds populair.

Het is ook intieme poëzie, sierlijk en romantisch. In het begin is De Coninck frivool en erotisch, tegen het expliciete aan. Er zitten prachtige liefdesgedichten tussen. Later balanceert hij meer tussen het sentimentele en het afstandelijke. De liefde blijft een geliefd thema, net als de poëzie zelf, maar de dood komt erbij.

De Coninck wekt altijd de suggestie openhartig te zijn, door zijn praattoon. Hij bewonderde Hans Lodeizen en van Rutger Kopland. Beeldspraak is voor hem essentieel. Het wemelt van de vergelijkingen met als en zoals. Het moet de werkelijkheid mooier maken. Zonder poëzie valt met de realiteit niet te leven. Al kan poëzie de werkelijkheid niet veranderen.

Poëzie

Herman de Coninck: ’De gedichten’. Uitg. De Arbeiderspers, €29,95 (gebonden), €9,99 (e-book)

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.