'Een enorme uitdaging'

Peter van Dalen: ,,Ik ga lekker mijn eigen ding doen en ben niet bang voor de toekomst." Foto United Photos/Remco van der Kruis

Monne Reitsma
Haarlem

Na zeven uiterst succesvolle jaren vond softbalcoach Juni Fransisca van Oolders Omaco Sparks het tijd worden voor een nieuwe uitdaging. Aan zijn opvolger de mooie maar lastige taak om het succes bij huidig landskampioen Sparks een vervolg te geven. Peter van Dalen heet de nieuwe man. De geboren Haarlemmer kan niet wachten op het moment dat de eerste competitebal in beweging komt. Zaterdag is het zo ver.

Het was fris in het Noordersportpark tijdens de laatste donderdagse avondtraining voor de start van de competitie. De coaches en de speelsters van Sparks hadden geen last van het dunne windje. Adidas voorzag hen van nagelnieuwe trainingsjacks.

Het eerste wapenfeit van Peter van Dalen. ,,Toen ik hoorde dat Adidas een deal had gesloten met het Nederlands honkbalteam, heb ik ze direct een mailtje gestuurd. Of ze ook interesse hadden in het beste damessoftbalteam van Nederland. Nou, dat hadden ze.’’ Van Dalens actie zegt iets over zijn handelsgeest. Maar zeker ook iets over het enthousiasme waarmee hij aan zijn nieuwe klus begon.

Lastig

Dat Fransisca ervoor heeft gezorgd dat de verwachtingen bij Sparks ook in 2015 hoog gespannen zijn, beseft Van Dalen als geen ander. ,,Het is voor elke coach lastig om in te stappen na zo’n succesvolle periode. Maar ik ga lekker mijn eigen ding doen en ben niet bang voor de toekomst. Integendeel. Ik zie deze job als een enorme uitdaging. Vooral omdat ik te maken krijg met een mix van oud en jong.’’

Na kortstondig gesnuffel aan elkaar aan het einde van het vorig seizoen, nam Peter van Dalen in januari de groep onder zijn hoede. ,,We hebben er bewust voor gekozen om niet eerder te starten. Onze internationals moesten eerst de dreun verwerken die zij incasseerden tijdens het WK in Haarlem waar zij op een haar na de belangrijke vijfde plek misten. Dat proces had tijd nodig.’’

Hitting-coach

Datzelfde Oranje heeft er voor gezorgd dat Van Dalen bij Sparks heel wat vertrouwde gezichten terugzag. De afgelopen jaren was hij bij de nationale selectie regelmatig als hitting-coach actief. Ook zijn assistent Erik Vrugt was voor hem geen onbekende.

,,We hebben nog niet eerder met elkaar gewerkt. Maar elkaar vaak ontmoet. Bij een biertje lekker over softbal ouwehoeren. We hadden vanaf het eerste moment een klik. Dus dacht ik direct aan hem als assistent.’’

Na een sportief leven waarin honkbal de hoofdmoot vormde (Van Dalen speelde 24 interlands) bracht zijn dochter Maxime hem in contact met de softbalvariant. Al snel ging hij zich met de coaching bezighouden van de teams waarin zijn dochter speelde.

Met Alcmaria Victrix werd Maxime (onder coach Frans van Dusschoten) Nederlands kampioen. Van Dalen was in dat jaar als hitting-coach aan de Alkmaarse formatie verbonden. Maxime van Dalen stapte twee jaar geleden over naar Sparks. Haar vader heeft zich dus opnieuw bij haar aangesloten.

Toppers

Dat Sparks ook in 2015 zich fluitend naar de titel speelt is zeker niet vanzelfsprekend. Een aantal sterkhouders heeft de club verlaten. Bovendien kan Peter van Dalen maar kort beschikken over de kwaliteiten van toppers Dagmar Bloeming en Virginie Anneveld. De twee vertrekken na vier competitieronden in de Nederlandse Golden League naar Amerika om zich aan te sluiten bij Pennsylvania Rebellion.

Naar een vervangster voor de ijzersterke pitcher Bloeming wordt niet gezocht. ,,Dat kost gewoon teveel geld.’’ Van Dalen maakt zich geen zorgen. ,,Dat vangen we wel op. Er is genoeg kwaliteit in huis.’’ Vandaag krijgt Sparks Alcmaria Victrix op bezoek. Als de krachtsverhoudingen tussen de twee teams hetzelfde zijn gebleven, gaat Peter van Dalen maar kort genieten van zijn eerste wedstrijddag.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen