Digitale radiostilte na overstap DAB+

DAB-radio´s van voor 2007 kunnen DAB+ niet ontvangen. Foto: pr

Ed Brouwer
Hilversum

Veel bezitters van een digitale radio draaien sinds een paar dagen tevergeefs aan de knoppen. Er komt geen geluid meer uit het apparaat, sinds de publieke omroep NPO is overgestapt van DAB naar het verbeterde DAB+.

Er wordt flink gemopperd op internet en bij de NPO in Hilversum. Bezitters van een digitale radio vinden het waardeloos dat hun apparaat van de ene op de andere dag onbruikbaar is geworden. Directeur audio bij de NPO Jan Westerhof zegt dat de klachten zijn ingecalculeerd bij de weloverwogen overstap op DAB+, dat doorgifte mogelijk maakt van veel meer stations in een nog betere kwaliteit en dat die overal in het land zijn te beluisteren. Met zijn twee digitale radio’s thuis, hoort hij zelf bij de gedupeerden.

Het naast elkaar in de lucht houden van DAB (Digital Audio Broadcasting) en DAB+ is volgens hem technisch niet te doen. Dat zou te veel bandbreedte kosten. Hij vergelijkt het maar met de komst van de computer, waardoor typemachines overbodig werden.

Eerste uur

Het stoppen met DAB dupeert vooral digitale luisteraars van het eerste uur, bezitters van een toestel dat is gekocht vóór 2007. De radio’s die sindsdien in de winkel staan, zijn vaak al wel geschikt voor DAB+. Naar schatting zijn er in ons land zo’n 40.000 digitale radio’s verkocht en Westerhof vermoedt dat een kwart nu onbruikbaar is.

De digitale doorgifte van de publieke radiozenders beperkte zich tot nu toe tot de Randstad, Gelderland en Brabant. Er worden momenteel enkele nieuwe antennemasten bijgeplaatst, zodat digitale radio vanaf januari in het hele land te beluisteren is. En dan niet alleen de negen stations van de publieke omroep. Sinds een week zijn ook de commerciële stations via DAB+ te beluisteren. Westerhof wijst erop dat honderd procent dekking zich vooralsnog beperkt tot ontvangst in de buitenlucht.

Zendmasten

Om ook binnenshuis optimaal naar digitale radio te kunnen luisteren, is de bouw nodig van nog eens 24 zendmasten. Het zenderpark maakt het dan mogelijk om te stoppen met de doorgifte van radio via de FM, gekoerst wordt op 2023. Al in 2016 stoppen de omroepen hun uitzendingen via de middengolf. Westerhof vertelt dat de omroepen in Europees verband in gesprek zijn met de autofabrikanten om DAB+ in hun auto’s in te bouwen. Ook zijn er gesprekken met telecombedrijven om in mobiele telefoons een chip op te nemen waarmee gebruikers gratis digitale radio kunnen ontvangen. Nu kun je op smartphones ook digitale radio beluisteren, maar dat werkt via streaming audio en kost veel mb’s. Samen met Economische Zaken en de Vereniging Commerciele Radio (VCR) ontwikkelt de publieke omroep een campagne om het publiek voor digitale radio te interesseren.

Zo werkt digitale radio

Net als ’gewone’ radio werkt digitale radio met radiogolven, maar hele korte. Op één frequentie wordt een bundel met radiozenders doorgegeven die zich in de ontvanger opsplitst in afzonderlijke stations. DAB+ is zeer geschikt voor mobiele ontvangst en ongevoelig voor storing. Praktisch is dat je zenders opzoekt op naam en niet op frequentie en je bij reizen door het land niet opnieuw hoeft af te stemmen.

Meer informatie: www.digitalradio.nl

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.