Verstandelijk beperkten zorgen voor extra schone bussen in Haarlem en Velsen

Redacteur Haarlem
Haarlem

Buspassagiers zitten de komende tijd in schonere bussen. Sinds maandag geven zogeheten 'clean teams' de Connexxion-bussen in Haarlem en Velsen een extra schoonmaakbeurt. Voorlopig gebeurt dit alleen nog op de remiseterreinen.

Clean Teams bestaan uit verstandelijk beperkte cliënten van de Hartekamp Groep, die worden begeleid door een arbeidstrainer. Kleding, schoonmaakmiddelen en vervoer naar de werkplek krijgen ze van Connexxion. ,,Het is een vorm van arbeidsmatige dagbesteding,’’ vertelt Mustapha Benaissa van de Hartekamp Groep. ,,De cliënten zijn buiten bezig en hebben het gevoel dat ze echt een bijdrage leveren aan de maatschappij, tegelijkertijd doen ze werkervaring op. Maar het is voor hen ook gezellig, er wordt veel gelachen.’’ Toch is het werk serieus. ,,Het is niet dat ze minder werk hoeven te doen. Connexxion verwacht dat de bus schoon is, maar ze accepteren dat het schoonmaken wat langer duurt’’, vertelt Peter Stoelman, coördinator van het Haarlemse Loopbaancentrum. ,,Gemiddeld hebben we per bus 2,5 uur nodig, al ligt het tempo wel steeds hoger.’’

De Clean Teams zijn vijf dagen per week actief. Nadat een bus door de wasstraat is geweest, nemen de cliënten hem grondig onder handen. Per dag maken ze gemiddeld drie bussen schoon, door stoelen te kloppen, ramen te zemen, plafonds en vloeren te reinigen en graffiti en kauwgom te verwijderen. Op deze manier krijgen veertien Haarlemse cliënten van de Hartekamp Groep arbeidsmatige dagbesteding.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.