Zwanenburg heeft weer een dierenwinkel

Joost Veenstra
Zwanenburg

Klanten komen deze middag af en aan in Saskia’s Dierenpaleis in Zwanenburg. Met vragen of een bepaald merk hondenvoer verkrijgbaar is of om de eigenares te feliciteren.

,,Dit is zo fijn. Ik hoef nu niet meer helemaal naar Osdorp of Vijfhuizen om goede dierenvoeding te kopen’’, zegt een vrouw die komt ’buurten’ in de winkel.

Eindelijk heeft het dorp weer een dierenwinkel. Saskia Geerling (54) runt sinds een aantal dagen in haar eentje haar eigen zaak aan de Dennenlaan in Zwanenburg.

In haar dierenpaleis verkoopt ze dierenvoeding, speelgoed, medicijnen en zelfs kleding voor huisdieren. ,,Ik heb een aantal merken dierenvoeding ingekocht. Klanten komen langs met de vraag of ik een ander merk ook ga verkopen. Dat schrijf ik dan op en bestel ik’’, zegt de vrouw die vijf jaar in Zwanenburg woont. ,,Mijn voordeel is dat ik als zelfstandige geen vast assortiment heb. Ik heb meer vrijheid dan andere winkels.’’

Commercieel

Dieren verkoopt ze niet, want ze hecht zich te snel aan de beestjes. ,,Ik vind het moeilijk om dieren te verkopen, daar ben ik gewoon niet commercieel genoeg voor’’, vertelt de Amsterdamse eerlijk. Zo zegt ze een kanarie niet van de hand te doen als de zangvogel in een klein kooitje terecht komt. Dat doet haar pijn.

In de Maasstraat in Amsterdam had Saskia tien jaar een dierenwinkel met dezelfde naam. Hier besloot ze 4,5 jaar geleden mee te stoppen, hoewel haar winkel goed liep. ,,Maar ik moest het huurcontract met tien jaar verlengen.’’ Dat leek de 54-jarige Geerling geen puik plan wegens de crisis.

Kladblok

Een dierenwinkel beginnen in Zwanenburg vindt ze wel een goed plan. Niet alleen omdat ze het al druk heeft in haar zaak, maar ook omdat het bleek uit eigen onderzoek. ,,Ik heb met een kladblok voor een supermarkt in dorp gestaan en mensen bevraagd. Ik vroeg of ze interesse in een dierenwinkel in Zwanenburg hadden.’’ Een meerderheid van 58 procent zei ’ja’.

Saskia’s Dierenpaleis gaat verschillende soorten goudvissen verkopen en honden trimmen als de dierenzaak een succes wordt in Zwanenburg. ,,En dan neem ik ook iemand aan om mij in de winkel te helpen.’’ Saskia wil tot aan haar pensioen in haar dierenwinkel werken. Dat is over dertien jaar wanneer ze 67 is. ,,Maar misschien maak ik er wel vijftien van.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.