Duizenden gegadigden voor film ’Pijnstillers’

Dave Schram (l) en bekend acteur Thijs Römer instrueren tijdens een van de vele audities. Foto Ella Tilgenkamp

Hugo Metsers ziet de populariteit van Spangas-acteur Lennart Timmerman. Foto Ella Tilgenkamp

1 / 2
Ton de Lange
Amsterdam

Of hij moeder kan vertellen waar het toilet is. ,,Ja hoor, aan de overkant van de straat… nee grapje!’’ Met zijn forse dandy-achtig uiterlijk á la Eric Corton – gecoiffeerd én getatoeëerd – is Peter Hermans het kleurrijk middelpunt en dé man die iedereen tegenkomt. Duizenden jongeren vanuit het hele land stapten zondag vanaf negen uur ’s ochtends trillend van de zenuwen het Mediacollege binnen.

Dan is het wél prettig als iemand als Hermans – met zijn bedrijf Set Cross ingehuurd als locatiemanager – je joviaal onthaalt en zegt wat je moet doen en waar je heen moet. Dat vind ook Hendrik-Jan Bakker die helemaal uit het Noord-Groningse Scheemda is komen karren met zijn dochter Emma (13) en haar vriendin Shireen (14). ,,Files, pak sneeuw van 5-10 centimeter. Ik hoop dat de meiden lol hebben. Als ik vanavond om zeven uur maar voor Studio Sport kan zitten, da’s mí´jn moment.’’

Raaf

Vwo-scholiere Annabel van Casteren (17) komt uit Venray in Noord-Limburg, haar ouders vermaken zich intussen met ’city shoppen’ in Amsterdam. Dochter volgt op zaterdagen ook een vooropleiding muziek en theater in Tilburg; ze is onmiskenbaar een talent met uitstraling, zo wordt na de auditie vastgesteld door Joep van der Zaal en Lennart Timmerman. Beiden oud-studenten van Faaam, en Lennart gaat om de haverklap op de foto. Hij is befaamd wegens zijn rol als Raphael ’Raaf’ de Ridder in de tv-serie Spangas. Vooral veel meiden maken met de goedlachse professional een selfie.

Coppola en Van Warmerdam zijn respectievelijk in de VS en Nederland bekende namen die film maken hebben verheven tot familiegebeuren. Voeg hier aan toe de familie Schram: vader Dave (productie/regie), moeder Maria Peters (regie/scenario), dochter Tessa (actrice/regie) en zoon Quinten (acteur). Hoewel de laatste toch gekozen heeft voor componeren van soundtracks, met als grote voorbeeld de Amerikaan John Williams. ,,Als hij dat graag wil, is het natuurlijk ook goed’’, zegt Maria. Zij schrijft het script van ’Pijnstillers’ en werkt nu dus ’onder’ haar dochter.

Kritisch

,,Ze is dertig jaar jonger, maar ik geniet ervan zo kritisch als ze is. Ik word namelijk liever uitgedaagd.’’ Moeder regisseerde dochter in 2006 (’Afblijven’) en ziet het als een voordeel ’dat zij dichtbij de generatie staat voor wie we de verfilmingen maken’. Het script van ’Pijnstillers’ wijkt niet veel af van het origineel. ,,Want de sleutel zit altijd in het boek.’’ Van de 3300 jongeren die gisteren auditeerden, gaan er slechts zestig naar ’de volgende ronde’. ’Pijnstillers’ gaat in september in première.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.