Rotondes Heemstede worden stuk fleuriger

Sjaak Smakman
Heemstede

Tuincentrum Nijssen Tuin en hoveniersbedrijf Van der Weiden gaan respectievelijk de rotondes op de Herenweg en de Bronsteeweg beplanten en onderhouden in ruil voor reclame. De twee bedrijven leverden naar de smaak van de gemeente de beste ontwerpen in bij de minicompetitie de gemeente eind juli uitschreef voor het opfleuren van de rotondes.

Het zogeheten adopteren is in tal van de gemeenten al vele jaren praktijk. Heemstede gaat dat nu ook doen. Beide rotondes zijn nu vooral kaal: de rotonde op de Herenweg - het Koning Willem Alexanderplein - is een grasveldje met een koningslinde, de rotonde bij de Bronsteeweg is eveneens gras met in het midden een kunstwerk.

Voor de Herenweg meldden zich drie bedrijven, waarbij Nijssen als winnaar uit de bus kwam. De koningslinde is de basis van het ontwerp, daarnaast worden er verschillende soorten heesters, grassen, vaste planten en bollen toegepast. Het sierhek rond de boom blijft door de lage beplanting goed zichtbaar.

Afvallen

Het plan van hoveniersbedrijf Van der Weiden voor deze rotonde viel buiten de boot, maar het bedrijf liet al weten dat wel de Bronsteeweg wilde doen als de Herenweg zou afvallen. De grote groep wintergroene rhododendrons, aangevuld met vaste planten en bollen zorgen volgens de gemeente voor een ’verzorgd beeld’.

De rhododendrons worden jaarlijks gesnoeid tot een hoogte van maximaal een meter om het kunstwerk goed zichtbaar te houden. Om ook de rotonde overzichtelijk te houden wordt het ontwerp wellicht nog iets aangepast. De gemeente bekijkt nog of het beeld op een sokkel komt te staan zodat het in zijn geheel goed zichtbaar te houden.

Goedkeuring

In ruil voor de beplanting en het onderhoud mogen de bedrijven bescheiden reclameborden neerzetten met daarop naam en logo van hun bedrijven. Een voorbeeld van materiaal en opdruk wordt vooraf ter goedkeuring aan de gemeente voorgelegd.

De bedrijven gaan de rotondes de komende maanden beplanten. Een besparing voor de gemeente betekent de adoptie overigens niet omdat alleen een paar keer per jaar het gras gemaaid hoefde te worden. Bij elkaar scheelt de gemeente een paar honderd euro per jaar.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.