De blik gericht op Engeland

Het strand van Knokke-Heist nodigt uit tot luieren. (Foto: PR)

Wakeboarden op het Duinenwatermeer. (Foto: Joost Brantjes)

Boven zee zweven kitesurfers. (Foto: PR)

De villa's in Knokke-Heist zijn gebouwd in identieke stijl: witte muren, rood dak. (Foto: PR)

1 / 4
Mirjam van Twisk

Een badplaats is er om luierend te genieten van strand, zee en zon. Maar waarom zou je het daar bij laten, als die plaats ook uitnodigt tot culturele en sportieve activiteiten? In Knokke-Heist aan de Belgische kust is het allemaal onder handbereik.

Lieve Noë heeft achter haar terreinwagen een wagon gehangen die een beetje lijkt op de Nederlandse koninklijke bus. Met deze combinatie maakt zij op initiatief van het Sincfala, museum van de Zwinstreek, in juli en augustus zomertochten door Knokke-Heist.

De 24 passagiers in de wagon krijgen onderweg tekst en uitleg van Marc Delatere, een zestigjarige internist die als vrijwillige gids graag zijn liefde voor zijn woonplaats deelt met anderen.

We beginnen op stand. Van de dure winkels aan de Zoutelaan en de Place M’As-tu Vu (het Heb-je-me-gezien Plein) - waar champagnemerk Pommery de witte terrasstoelen sponsort - naar de Boslaan met zijn kapitale villa’s. Villa’s die op een uitzondering na, gebouwd zijn in identieke stijl met witte muren en rode dakpannen.

Delatere vertelt over het ontstaan van Knokke-Heist als badplaats. Dat de adellijke Lippens familie goed was in lange termijn denken en haar 1000 hectare grond aan het einde van de negentiende eeuw geschikt maakte voor toerisme. Daarbij was de blik op Engeland gericht, hetgeen je terugziet in de villa’s in cottagestijl aan lommerrijke lanen.

Maar ook aan de Royal Zoute Golf Club, een achttien-hole golfcourse op een enorme lap grond, en aan de Royal Zoute Tennis Club, met ooit honderd banen.

Een ook nu nog, in het heden, heeft de familie grip op de fusiegemeente; graaf Leopold Lippens is al meer dan dertig jaar de burgemeester van Knokke-Heist.

Het agrarisch achterland van de badplaats vormt een enorm contrast met de mondaine stranden. We stoppen bij de Hoeve Hazegras voor een ijsje, want bij de zomertochten wordt ook aan de inwendige mens gedacht. Likkend aan het lekkers genieten we van het weidse landschap met tarwe en maïsvelden onder een blauwe hemel.

Freedom

Naar Ramskapelle gaat het, waar een bezoek aan het For Freedom Museum wacht. Het museum, gesticht als dank voor de bevrijders, is gehuisvest in het gemeentehuis. Op de binnenplaats drinken we koffie naast een neergehaalde Messerschmitt. In de museumwinkel ligt, heel opmerkelijk, Hitler’s ’Mijn Kamp’.

Anders dan in Knokke, zijn in Heist de meeste huizen klein en staan dicht op de weg. Hoewel de fusiegemeente zich naar buiten manifesteert als één geheel, spreek je nog altijd van Heistenaars en Knokkenaren. Waar de eersten vroeger hun geld op zee verdienden met visserij, verdiende Knokke zijn geld met landbouw. De meeste mannen in Heist werken nu in de haven van Zeebrugge of op booreilanden.

Na de kennismaking met Knokke-Heist behoorlijk passief geconsumeerd te hebben, wordt het hoog tijd voor wat actie. Frank Vanleenhove is daarvoor de aangewezen man; deze voormalig Belgisch surfkampioen is eigenaar van Lakeside Paradise, een sportcomplex in Balinese stijl aan het Duinenwatermeer. Een van de sporten die er wordt aangeboden is wakeboarden, waarbij je op een board via een kabel rondes van een kilometer over het meer maakt.

Wetsuit en zwemvest aan, helm op, klaar voor een korte uitleg. De startplek is half in het water op borstels. Met een ruk word ik het meer opgetrokken. Even nog houd ik het handvat vast en word door het water getrokken met het board bungelend aan mijn voeten. Het ziet er weinig cool uit. Maar bij poging twee lukt al een halve ronde, waarna het bij de derde keer lukt om, nog ontspannen ook, het hele parcours af te leggen. De hindernissen in het water, de uprail, de pipe en het A-frame, laten we voor de echte bikkels.

Lekkerbekstrand

Nog nalekkend gaan we onder leiding van Vanleenhoeve voor meer waterpret naar het Lekkerbekstrand, waar het Surfers Paradise is gevestigd. Het clubhuis is ingericht met parafernalia, die Frank tijdens surfreizen in alle hoeken van de wereld heeft verzameld. Hele boomstammen uit Costa Rica, lampen uit Peru en houtsnijwerk uit Tahiti.

In het Surfers Paradise kun je les nemen in kite-, wind- of golfsurfen. Op het strand wordt geoefend door klassen met kinderen vanaf acht jaar. Boven de zee zweven surfers, hangend aan hun kite, metershoog boven de golven. Indrukwekkend, maar zoveel actie is nou ook weer niet nodig. SUP-en (Stand Up Paddle), waarbij je staande op een surfboard roeit om zo al je spiergroepen te gebruiken, past meer in ons straatje.

Het laatste beetje spierkracht gebruiken we om over de Zeedijk terug te fietsen naar het centrum. Voor een laatste pintje Jupiler in Monico, een café zoals je ze enkel in België vindt.

Wat & Waar

Knokke-Heist ligt op 217 kilometer van Utrecht. Met de trein (www.hispeed.nl) doe je daar ongeveer vier uur over.

Meer informatie: www.toerismevlaanderen.nl en www.knokke-heist.info. Overige websites: www.forfreedommuseum.be, www.sincfala.be en www.surfersparadise.be.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.