Koelkast leegkoken

Foto PR

Nanska van de Laar

Het klopt gewoon niet! Ik ga me inzetten om te bewijzen dat je ze kunt omtoveren tot ware culinaire pareltjes. En dat het leuk en uitdagend is om je koelkast af en toe leeg te koken. Gewoon durven, wat heb je te verliezen?

Veel grootse internationale gerechten zijn voortgekomen uit slimme vormen van restverwerking. Ik noem paella, ravioli, tortilla, shepherd’s pie, rillette, bread & butterpudding, curry, onze eigen bitterballen en nasi goreng. De meeste Spaanse tapas, Engelse high tea gerechtjes en amuses die je in een restaurant als gratis opwarmertje krijgt geserveerd, zijn gemaakt van de restanten die overbleven tijdens het koken. Die gooi je niet weg, die verwerk je tot iets lekkers. Als het lukt is het mooi, maar je hoeft van je kliekjes natuurlijk helemaal geen volledige maaltijd te maken. Eet ze als ontbijt- of lunchgerecht, als snack of maaltijdcomponent en kook er nog iets bij.

Een leuk initiatief is de Wasteless wednesday van Thomas Luttikhold; een jonge internetondernemer die zich ’waste watcher’ noemt. Hij vindt het jammer dat de ouderwetse ’woensdag gehaktdag’ niet meer bestaat, de dag waarop de slager restanten van de slacht opmaakte door er gehakt van te draaien. Hij geeft iedere woensdag tips om voedselverspilling thuis aan banden te leggen. Zoek maar eens op youtube wasteless wednesday. vanaf deze week komt er ook een tip van mij op.

Ik check mijn eigen koelkast en schrik! Als ik me kwaad maak, kan ik hier vier dagen van eten. Eens kijken wat het eerst op moet. Mijn uitdaging bestaat vandaag uit twee doorgeschoten stronken witlof en een stukje roquefort, overgebleven van kerst. Gelijk start het creatieve denken en komen culinaire herinneringen boven borrelen. Ooit at ik een onvergetelijke witlofsoep bij restaurant De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht (Utrecht), toen de veelgeprezen Jan de Wit daar nog de keukenscepter zwaaide. De soep was roomwit, fluweelzacht, bitterzoet en schuimig, er zat wat walnoot in en blauwe kaas. Zelden zoiets lekkers geproefd. Dat moet mij toch ook lukken. Al kom ik maar in de buurt, dan nog eet ik heerlijk vanavond. Ik vergelijk wat recepten voor schuimige soep en ga aan de slag. Witlof even aanbakken, dan komen de natuurlijke suikers vrij. Op het laatst melk toevoegen en pureren met de staafmixer.

Betaalbaar

Nu we het daar toch over hebben, dat is dus een geweldig en heel betaalbaar keukenapparaat voor iedereen die een streep wil zetten onder zijn of haar weggooigedrag. Je maakt er heerlijke gebonden soepen mee, van welke overgebleven groenten dan ook; courgette, bloemkool, broccoli, wortel, prei, pompoen, paprika, bietjes, bleekselderij, sla, tomaat, komkommer. Basisprincipe: uitje snipperen en fruiten, fijngesneden rauwe groenten erbij, plus wat stukjes aardappel (of gekookte rijst of een eetlepel bloem) voor de binding. Bouillon (van blokje) toevoegen, lekker kruiden, gaarkoken en gladdraaien.

Met je overschot aan fruit maak je de lekkerste smoothies, gewoon even pureren met yoghurt of roomijs en melk. Echt een aanrader, zo’n staafmixer. Je hebt er al een bij de Hema voor 10 euro. Investeer in een bijbehorende hoge mengbeker, dat is handig. Voor je het weet heb je hem terugverdiend met al dat uitgespaarde boodschappengeld.

Recept: Schuimige witlofsoep (met blauwe kaas en walnoot)

Benodigdheden, voor 2 grote kommen: 2 struiken witlof; 1 el boter; 1 tl suiker; 1,5 dl kippenbouillon, van blokje (kruidenbouillon als je het vegetarisch wil houden); 2,5 dl melk; restje Roquefort of andere blauwe kaas, verkruimeld; 10 walnoten, grof gehakt; versgemalen peper en zout; handje verse peterselie, fijngesneden. Bereidingswijze: verwijder kontjes en lelijke blaadjes van lof. Bewaar 2 mooie blaadjes, snij rest in smalle reepjes. Smelt boter in ruime pan, roerbak hierin lofreepjes met schepje suiker en snuf zout tot ze net bruin beginnen te kleuren. Voeg bouillon toe en laat zachtjes sudderen tot lof zacht is. Voeg melk toe, laat net aan de kook komen en pureer vervolgens met staafmixer tot soep volop schuimt. Proef, breng op smaak met peper en zout. Schep in grote kommen of diepe borden. Strooi in midden wat gehakte walnoten, leg daarop schuitje van witlofblad met wat verkruimelde blauwe kaas erin. Bestrooi met versgehakte peterselie. Heerlijk met toast van geroosterd (oud) witbrood en gezouten boter. Drink er een blond biertje bij. Tip: Gebruik kruidenbouillon en kaas zonder stremsel als je het vegetarisch wil houden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.