Beinsdorpers blij met bibliotheek

Judy Nihof
Beinsdorp

Beinsdorp heeft er een bibliotheek(je) bij in buurthuis Het Eiland. De bieb vervangt de bibliobus.

,,Het is een leuk initiatief. Ik ben gek op lezen”, zegt Corrie van den Heuvel. ,,Vroeger kwam de boekenbus maar een keer in de week in het dorp en dan kwam het me soms net niet uit. Nu kun je binnenlopen als het dorpshuis open is. Je neemt een boek mee, schrijft het op en klaar ben je. Prachtig toch?” De Beinsdorpse is zichtbaar blij met de bibliotheek die in Dorpshuis Het Eiland van start gegaan.

Beheerder Jan Hoekema tilde de bieb van de grond. ,,Sinds begin van dit jaar komt de bibliobus niet meer. Maatvast (de stichting die alle gemeentelijke sociaal culturele accommodaties in de Haarlemmermeer beheert en exploiteert, red.) gaf toen de opdracht om een bibliotheek in het dorpshuis op te zetten. We zijn begonnen met het zoeken naar een boekenkast. Tweedehands wilde dat niet lukken, dus hebben we een nieuwe kast gekocht. Daarna wisten we via allerlei kanalen boeken los te krijgen. Dorpsgenoten, maar ook mensen uit Hillegom en Nieuw-Vennep leverden boeken aan.”

Gratis

Naar schatting vierhonderd boeken hebben – gealfabetiseerd op schrijver – een plaatsje gevonden in de vakkenkast. Er staan veel thrillers en romans in, maar ook documentatiemateriaal en kinderboeken. Vrijwilligers Ria de Groot en Riena Verboom met dochter Joyce(21) leggen uit hoe het werkt. ,,De mensen kunnen drie boeken per keer meenemen. Hun gegevens noteren we in het register en het is de bedoeling dat ze de boeken binnen drie weken weer terugbrengen. Maar als het wat uitloopt is dat ook geen punt.”

Lezers mogen gratis gebruik maken van de bibliotheek, die op dinsdagmiddag en donderdagavond open is. ,,Maar zodra het dorpshuis open is, kunnen mensen er binnenlopen en zelf hun boeken inschrijven”, zegt beheerder Hoekema.

Verboom en De Groot verwachten regelmatig nieuwe boeken te kunnen aanbieden. Niet door middel van uitbreiding, want daarvoor ontbreekt de ruimte, maar meer door ‘natuurlijk verloop’: boeken die te slecht worden maken plaats voor nieuwe exemplaren die mensen schenken. ,,En misschien kunnen we uitwisselen met bibliotheken in andere dorpshuizen”, denken de dames hardop.

Uitkomst

Dorpsraadlid Greet Plaatzer vindt lezen belangrijk, maar stipt nog een ander positief punt aan. ,,We hopen dat hierdoor meer mensen naar het dorpshuis komen en met elkaar in gesprek raken, zodat dorpsbewoners elkaar beter leren kennen. En deze gratis voorziening is natuurlijk ook een uitkomst voor mensen voor wie het lidmaatschap van een bibliotheek wat te begrotelijk wordt.”

Dorpsgenote Tiny Buckens noemt zichzelf een leesmaniak. ,,Ik ga zeker gebruik maken van de bibliotheek. Als er niks op tv is, pak ik een boek. Ik ben gek op streekromans.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.