Huizen langs De Liede, actieve dorpsvereniging

Bart Boele
Haarlemmerliede

Het dorp Haarlemmerliede heeft eigenlijk maar één weg: De Liede, vernoemd naar het water waaraan het dorp zijn naam heeft te danken. Daarlangs is zo’n beetje alle bebouwing van het dorp te vinden.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat er nog twee weggetjes zijn: de doodlopende Franciscanessenstraat en het Dorpsplein. Tel daarbij op dat de enige school van het dorp de St. Franciscusschool heet en het is duidelijk dat de rooms-katholieken hier in elk geval in het verleden de overhand hadden. Vandaar ook de RK Sint-Jacobus de Meerderekerk (1837).

Haarlemmermliede heeft een actieve dorpsvereniging die veertig jaar bestaat. Voor activiteiten is er buurtonderkomen De Stoep maar ook de ijsclub, de bowlingvereniging, de Oranjevereniging en de kerk. Elk jaar wordt een dorpsbarbecue gehouden.

Naar Haarlemmerliede moet je toe willen, je moet de weg weten te vinden. Vanuit Haarlem kan dat via Penningsveer of via de Haarlemmerstraatweg onder snelweg A200 door en over de spoorlijn Haarlem-Amsterdam.

Aan de Haarlemmerstraatweg, pal naast die A200, staat misschien wel het bekendste gebouw van heel Haarlemmerliede: hotel-restaurant De Zoete Inval. In 1930 begonnen als een speeltuin met limonadetent en uitgegroeid tot een horecazaak die veel bedrijven en bezoekers weten te vinden vanwege de centrale ligging.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.