De Parel glimt weer van trots

Ruth Alberts wordt door het personeel van De Parel in Leimuiderbrug op handen gedragen. ,,De brand heeft ons als team sterker gemaakt.’’© Richard Walraven

Richard Walraven
Leimuiderbrug

’Water doet wat met een terras’, luidt de eerste zin van de recensie van De Parel in de Terras Top-100, waarin het horeca-etablissement uit Leimuiderbrug op de 31e plek is geëindigd. Het uitzicht op de bootjes in de Ringvaart is een van de sterke punten van het café. Een ander pluspunt? De bediening. Vriendelijk en razendsnel. ,,Bij De Parel werken mensen met liefde voor het vak en de gasten.’’

Ruth Alberts moet twee jaar terug even de wanhoop nabij zijn geweest. Haar horecabedrijf Grand Café De Parel in Leimuiderbrug was hard getroffen door brand. Twee jaar later is die inktzwarte periode ver na de achtergrond verdreven. De terrassen zitten vol. Personeel loopt af en aan. De Parel glimt van trots. Zeker nu het bedrijf hoog (31e) in de terrassentest van horecablad Misset is geëindigd.

Het is een familiebedrijf, benadrukt Ruth. De 45-jarige horecavrouw runt De Parel met zoon Jeffrey (26), terwijl echtgenoot Ron op de achtergrond ook zijn steentje bijdraagt. Voorheen bestierde ze ’De Gouwe Geit’ in Hoofddorp. Tien jaar geleden streek het gezin neer in Leimuiderbrug. Om daar met hart en ziel aan het bedrijf te werken. De erkenning die het bedrijf, en dus het gezin, ten deel is gevallen is het voorlopige hoogtepunt.

Vorig jaar deed De Parel het ook niet onverdienstelijk met een 76e plaats in de test. Dus toog de afvaardiging uit Leimuiderbrug afgelopen maandag vol vertrouwen naar Honselaarsdijk voor de bekendmaking en prijsuitreiking. ,,Je komt nog eens ergens", maakt Alberts een grap. Maar de uitkomst was allesbehalve een geintje. Het resultaat was boven verwachting. ,,Hier hebben we met z’n allen zo hard voor gewerkt. En dit is echt wat waard. Misset is een vakblad en er hebben zich meer dan achthonderd bedrijven ingeschreven."

Wat Alberts betreft is er echter geen tijd om op de lauweren te gaan rusten. ,,Het mooiste van deze verkiezing is dat we straks een rapport krijgen van de bezoekjes die de mysteryguests ons hebben gebracht voor de test. Daarin staat precies hoe het nog beter kan. En ik ga binnenkort ook bij de winnaar (Van Speijk in Egmond aan Zee) kijken. Ik wil dan weten waar zij precies op letten en hoe zij zaken aanpakken. Daar wil je van leren. Waar ik op let? Moeilijk uit te leggen, ik kijk al heel anders naar een kopje koffie dan jij vermoedelijk doet. Volgend jaar willen we nog hoger, daar hebben we nu al zin in. Maar het wordt wel heel moeilijk. Ik begreep dat de verschillen in de top-100 heel klein zijn."

Moederdag

Hoe anders was dat op 13 mei 2013. ,,Moederdag", kan Alberts zich nog herinneren. ,,We zijn door een diep dal gegaan toen. De hele eerste verdieping was gitzwart. We hebben alles moeten strippen. Het was echt verschrikkelijk. Na al die jaren hard werken is alles opeens weg. Dat heeft er echt hard ingehakt. Het dieptepunt van mijn leven, echt waar. Gelukkig bleken we goed verzekerd, maar daar kom je pas zes weken later achter als alles is afgehandeld."

Maar bij de pakken neerzitten? Dat niet. ,,Iedereen zei ons dat we pas in december weer open zouden zijn. We hebben er de schouders onder gezet en met alle hulp die we kregen konden we voor de bouwvak weer open. Zo konden we nog een mooie zomer draaien. Dat is toch het seizoen waar we het van moeten hebben. Bovendien: als je te lang dicht bent dan gaat de loop er uit. Dan moet je maar afwachten of je gasten weer terugkomen. Dat is dus allemaal goed gegaan. Dankzij alle hulp, ook van collega’s. Dat is hartverwarmend."

Kracht

De ligging aan de Ringvaart en langs de drukke provinciale weg N207 is de kracht van De Parel. Zowel over water als over de weg uitstekend bereikbaar met bovendien ruim voldoende droge en natte parkeerplaatsen. ,,Maar onze kracht is ook de kaart. Een heel normale kaart: lekker, maar voor niet al te veel geld. En flinke porties. We mikken bovendien op een breed publiek. Oudere mensen, jonge stellen en veel bootjesvolk. Vooral afkomstig uit Leimuiden, Nieuw-Vennep, Lisse, Hoofddorp en de regio Leiden. Je kunt hier met je hele gezin, of desnoods een voetbalelftal terecht. De voetballers van Genemuiden bijvoorbeeld doen hier altijd de voorbereiding op de wedstrijd als ze in de Bollenstreek of Alphen moeten spelen."

Fysieke uitbreiding zit er niet in. ,,We zitten hier aan onze max met honderd zitplaatsen op het terras. Natuurlijk zouden we graag wat tafeltjes langs het water zetten, maar dat gaat niet. De weg (Leimuiderdijk) mag niet weg. Maar we vinden het wel goed zo. We proberen gewoon zo de puntjes op de ’i’ te zetten. Een tweede Parel? Nee, dit is mooi zo. Dit is heel hard werken. Misschien dat de kinderen daar later anders over denken. Eén Parel betekent al heel hard werken, heel veel tijd en heel veel liefde."

Kind

Die liefde moeten we echt letterlijk nemen, verzekert Alberts. ,,Dat merkte ik bij die brand. Het café is je kind. Het deed echt zeer. Je moet ook niet vergeten dat we 27 mensen in dienst hebben voor de bediening en de keuken. Die moeten ook eten. Dan is deze verkiezing een kroontje op ons werk. Zo zie je maar weer: alle slechte dingen hebben ook hun positieve kanten. Wij zijn beter geworden door de brand. Die heeft ons als team sterker gemaakt. Maar daar willen we nu niet te veel meer aan denken. We hebben het druk zat. Geen tijd meer om achterom te kijken."

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.