Toneel 19 t/m 26 januari

Leontien van Engelen

Woensdag 19 januariHoutAbke Haring schreef een nieuwe tekst over de kracht van geloof in de ander en gedwongen participatie.20.30 u. Toneelschuur, Haarlem.

Donderdag 20 januariNoord SoyBomb is een nieuw langlopend project van Rutger Kroon onder de vlag van Monk met een reeks voorstellingen over ‘trash’ en tegencultuur. Volgens de Franse schrijver Louis-Ferdinand Céline is de Tweede Wereldoorlog nooit helemaal afgelopen. Deze gedachte en Célines boeken ‘Noord’ en ‘Gesprekken met Professor Y’ vormen de basis van deze voorstelling.20.00 u. Toneelschuur, Haarlem.

Zadelpijn en ander damesleed Zes eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig hebben er een traditie van gemaakt één keer per jaar een week in Frankrijk te fietsen en een berg te bedwingen. Tijdens het Franse fietsuitje krijgt hun vriendschap flinke klappen te verduren.20.15 u. Stadsschouwburg Haarlem.Showbizz, Baby!Een scherpe, zwarte en op sommige momenten hilarische komedie. Het speelt zich af in de wereld van de entertainment waarin iedereen beroemd kan worden. Reikhalzend kijkt de ambitieuze agent Diane uit naar de dag waarop haar tv-acteur Mitchell de overstap zal maken naar het witte doek.20.15 u. Stadsschouwburg Velsen, IJmuiden.

NachtTheatergroep Max brengt een Shakespeariaanse mix met ezelskoppen, opgeblazen ego’s en vallend licht. In Nacht ga je mee achter de schermen van de theaterwereld. De voorstelling gaat over de liefde voor het theater, over repetities met veel koffie, wilde feesten en opdringerige media.20.30 u. Toneelschuur, Haarlem.

vrijdag 21 januariLege handen Een stuk van Dries Verhoeven over en met ouderen en kinderen. De spelers zijn jonger dan tien of juist ouder dan zeventig jaar. Wat vindt het publiek van deze mensen? Durven de toeschouwers de complexiteit van een volwassen leven op hen te projecteren? Of zien ze alleen hun geruststellende glimlach?19.30 u. Toneelschuur, Haarlem.

DennendalDe, in de jaren zeventig van de vorige eeuw, vooruitstrevende zwakzinnigenkliniek Dennendal werd na landelijke ophef over de vrijzinnige, vernieuwende gang van zaken ontruimd en gesloten. De vader van acteur Joris Smit was er destijds staflid. Vader en zoon spelen samen in de voorstelling, die gaat over de idealen van toen en nu, de relatie tussen vader en zoon én de gebeurtenissen in de jaren zeventig bij de kliniek.20.00 u. Toneelschuur, Haarlem.

Showbizz, Baby!Zie donderdag.20.15 u. Stadsschouwburg Haarlem.

De Nachtclub REPRISE Op het snijvlak tussen ontwapende humor en magisch realisme ontstaat de cabadramavoorstelling van Fred Delfgaauw en Sjaak Bral. De broers Branie en Depri gaan samen op pad en raken verzeild in een nachtclub. Niets is wat het lijkt en lijkt wat het is.20.30 u. Schouwburg De Meerse, Hoofddorp.

zaterdag 22 januariLege handen Zie vrijdag.19.30 u. Toneelschuur, Haarlem.

De Man met de Bakkebaarden Toneelgezelschap Beumer & Drost met een mysterie vol spannende achtervolgingen en geheimzinnige ontmoetingen. De familievoorstelling is een tot leven gewekt filmscript, gebaseerd op een aflevering van de politieserie ‘Babberich & Kleef’. Beleef de speurtocht naar de moordenaar die het op verzamelaars van modeltreintjes heeft voorzien. Vanaf 8 jaar19.30 u. Schouwburg De Meerse, Hoofddorp.

Dennendal  Zie vrijdag.20.00 u. Toneelschuur, Haarlem.

De Aanslag TRY-OUT Toneelbewerking van het gelijknamige boek van Harry Mulisch. Het is het intrigrerende en tragische verhaal van Anton Steenbeek die als 12-jarige meemaakt dat het lijk van een neergeschoten NSB-er door de buren wordt verplaatst naar de tuin van het huis van zijn ouders. Dezelfde avond worden zijn ouders en oudere broer opgepakt en gefusilleerd.20.15 u. Schouwburg De Meerse, Hoofddorp.

zondag 23 januariIliasDe Amsterdamse amateurvereniging Hoosh Theater speelt een stuk over de Trojaanse oorlog die al negen jaar in stand wordt gehouden door de bekvechtende familie Olympiërs. De Griekse goden bemoeien zich waar ze kunnen met de strijd tussen de Grieken en de Trojanen, om de meest uiteenlopende redenen doch altijd om er zelf beter van te worden.14.30 u. Witte Theater, IJmuiden.

dinsdag 25 januariLuxeproblemen - Handleiding voor de moderne vrouw Een ideale vrouw worden, daar hielpen vroeger de Handboeken bij. In 2008 maakten Aaf Brandt Corstius en Machteld van Gelder het succesvolle ‘Handboek voor de Moderne Vrouw’. Ter voorbereiding van de dikkere, herziene versie van dit boek, gaat Machteld op onderzoek uit om van de soms zo verwarrende levensvragen overzichtelijke kwesties te maken. Machteld van Gelder speelt de voorstelling op deze avond met Tatum Dagelet.20.30 u. Schouwburg De Meerse, Hoofddorp.

woensdag 26 januariHet voordeel van de twijfel Theatermaakster Laura van Dolron maakt intelligente, humoristische voorstellingen waarin ze het publiek voortdurend op het verkeerde been zet. In ‘Het voordeel van de twijfel’ zoekt Van Dolron naar onze behoefte aan waarheid. Ze blikt met oud-politici terug en vraagt hen of ze ooit hebben moeten liegen en of ze echt geloofden wat ze al die tijd beweerden. Ook journalisten worden aan de tand gevoeld.20.00 u. Toneelschuur, Haarlem.

De Aanslag VOORPREMIÈRE Zie zaterdag. 20.15 u. Stadsschouwburg Haarlem.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.