Karin Bloemen tussen pieken en dalen

Foo Rob Becker

Hanneke van den Berg

Hoera. Karin Bloemen is terug in het theater met een echte show. Het is immers altijd plezierig te zien hoe een theaterdier zoals zij daarmee kan uitpakken.

Dat gebeurt niet meer zo extravagant als vroeger, maar in deze tijd moet iedereen op de kleintjes passen.

Ontwerper Jan Aarntzen mocht in elk geval weer eens lekker zijn stempel op de aankleding van La Bloemen zetten en haar begeleidende band is van topniveau.

Zulke elementen zetten aan het begin van de show al goeddeels aangenaam de toon. Jammer dat de belichting Karin niet altijd flatteus in het zonnetje zet.

De bijna twee uur durende nonstopvoorstelling, die donderdag zijn première beleefde in het Zaantheater te Zaandam, heet ’Witte Nar’. Zo werd Karin vroeger genoemd. Bovendien gaat de voorstelling over ’lachen’.

Karin heeft in dit programma ook nu weer een paar momenten waarop ze soeverein een Engelstalige song neerzet. Krachtig van stem en zeker ook van interpretatie. Ze weet immers waarover ze zingt en dan wordt zo’n nummer al gauw geloofwaardig.

Ook het betere Nederlandse kleinkunstlied zit in deze show. Vooral daarin schuilt nog steeds haar grootste kracht.

Ze is dan ook zo verstandig daarvoor te gaan winkelen bij mensen als Jurrian van Dongen en Jan Boerstoel, altijd goed voor enkele pareltjes. Karin houdt de presentatie dan klein, zingt gewoon Nederlands en klinkt dan als de buurvrouw. Herkenbaarder en dus persoonlijker kan het haast niet.

Had ze ook maar zulke goede leveranciers voor de komisch bedoelde scènes die tussen de liedjes staan. Er loopt een vertelling door de show over een koningin die niet kan lachen, ze laat een aantal van haar collega’s overlijden en een paar keer speelt ze dat ze stomdronken is.

Een en ander leidt tot veel plat vertoon, inclusief grappen over poep en pies. Leuk voor wie daarvan houdt, maar het roept wel vragen op over de artistieke noodzaak van deze show.

Cabaret

Karin Bloemen met ’Witte nar’. Bijgewoond: 3/4, Zaantheater, Zaandam. Nog te zien in o.m.: Schouwburg, Amstelveen (9 april); De Kampanje, Den Helder (8 mei); Schouwburg, Haarlem (9 mei); Purmaryn, Purmerend (14 mei); ’t Spant, Bussum (16 mei); Het Park, Hoorn (22 mei); De Vest, Alkmaar (27 mei); Schouwburg, IJmuiden (3 juni); Schouwburg, Almere (5 juni). www.labloemen.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.