’Haal hekken Dassenbos en hekjes schoolzone Linquenda weg’

De schoolzone aan de Kalslagerring, met de hekjes die fietsers en voetgangers scheiden.

Wessel Mekking
haarlemmermeer

De schoolzone in de Vennepse wijk Linquenda en het fietspad op het Hoofddorpse Dassenbos zijn onder fietsers de minst populaire plekken in Haarlemmermeer.

Op deze locaties is het meest gestemd op de website www.fietspaaltjes.nl. Via deze site konden fietsers aangeven waar in hun ogen de gevaarlijkste paaltjes en andere obstakels staan.

De schoolzone rond en op de Kalslagerring kreeg de meeste stemmen in de categorie fietspaaltjes die moeten verdwijnen. Eigenlijk past deze locatie niet onder dat kopje, aangezien paaltjes hier niet het probleem zijn. Het gaat met name om lage hekjes die bij de scholen fietsers en voetgangers van elkaar moeten scheiden.

De schoolzone in Linquenda ligt al langer onder vuur. Eind vorig jaar maakte de wijkraad zich hard voor een aanpassing van weg en omgeving. De zone had volgens de organisatie veel weg van een ’doolhof’.

Venneper Jan Prins nomineerde de schoolzone vooral vanwege de hekjes - horizontale buisjes op ongeveer dertig centimeter hoogte. Die maken het volgens hem juist gevaarlijker. ,,Daar struikel je zo over en ze hebben geen enkel nut.’’ Levensgevaarlijk, noemde een stemmer de situatie aan de Kalslagerring. Prins hoopt dat de ’zege’ van de Kalslagerring de poldergemeente ertoe aanzet de hekjes, die voetgangers en fietsers bij de basisscholen moeten scheiden, weg te halen.

Hoewel de schoolzone afgelopen zomer is aangepast, is de wijkraad Linquenda nog niet tevreden. Haal die hekjes maar weg, vindt ook voorzitter Rob Hoogendoorn met zijn ’boerenverstand’.

De twintig objecten en fietspaaltjes waar het meest op is gestemd, worden onder de loep genomen, belooft een gemeentewoordvoerder. In het geval van de schoolzone wordt overlegd met ’álle betrokken partijen’, aldus de zegsman. Het is niet het eerste overleg over het gebied bij de basisscholen. De woordvoerder kan nog niks zeggen over de toekomst van de hekjes. De omstreden buisjes zijn wel al beter zichtbaar gemaakt met reflecterend tape.

Hekken Dassenbos

De hekken op het fietspad op en bij Dassenbos zijn menig Hoofddorpse fietser een doorn in het oog. De fietsroute bezet in de categorie obstakels de plekken één, twee en drie. ’Hek op fietspad is niet fietsend te passeren’, klaagt een fietser. Een andere criticaster op www. fietspaaltjes.nl: ’Ik ben met mijn fietstas aan het hek blijven hangen; fietstas niet meer bruikbaar door afgebroken haak’. Een klager denkt dat de hekken sommige fietsers zelfs noopt tot omrijden. ’Voor velen is deze verzameling hekken nauwelijks te nemen. Die gaan dus maar via de gevaarlijke IJweg naar het bos. En dat vanwege een lobby in Dassenbos?’ Scheurende brommers kunnen volgens deze klagers op een veel slimmere manier worden tegengegaan, bijvoorbeeld door de inzet van handhavers.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.