Nieuwe outdoor workout met disq

Robbert Broekema demonstreert de disq in het Vondelpark. 

Ad Heesbeen

Buiten is het lekkerder, vindt voormalig topschaatser Robbert Boekema. Met zijn nieuwe outdoor workout ‘Disq group’ gooit hij de deur van de sportschool open.  Eigenlijk moet je het hele jaar door zo min mogelijk binnen sporten, zegt Robbert Boekema op het terras van ’t Blauwe Theehuis in het Amsterdamse Vondelpark. „Je zit toch opgesloten in zo’n sportschool; buiten is het lekkerder. Je geniet van de natuur, ademt frisse lucht en zweet prettiger.”

Boekema is de zoon van olympisch schaatskampioene Ans Schut. Hij kon naar eigen zeggen eerder schaatsen dan lopen. Sport is alles voor hem, als jeugdschaatser werd hij zevende op de Nederlandse ranglijst. En toen al vond Boekema het jammer dat hij voor krachttraining altijd de sportschool in moest. In zijn latere carrière bedacht hij voor Achmea Health Centers een trainingsprogramma waarin buiten hardlopen gecombineerd is met fitness.

Trend

„Buiten trainen met de sportschool was toen nieuw en een enorm succes”, vertelt Boekema. „Mensen willen de frisse lucht in. Outdoor workouts als bootcamp zijn op dit moment echt een trend. In Amerika zie je veel personal trainers met kleine groepen in parken sporten. Maar de grootste groep buitensporters bestaat uit hardlopers. Sportscholen gaan niet of nauwelijks naar buiten, omdat ze geen geschikte lessen hebben. Doodzonde! Het is toch geweldig als je een workout á la Bodypump buiten kan doen.”

Fitnessbeurs

Op fitnessbeurs Fibo in Keulen introduceerde Boekema dit voorjaar zijn Disq. Een compact trainingsysteem waarmee je buiten in groepsverband of individueel aan krachttraining kunt doen. Grote sportdistributeurs in onder meer Amerika, Duitsland, Frankrijk en Spanje gaan ermee aan de slag. In Nederland starten enkele sportscholen zoals in Horst, Woudenberg en Toel binnenkort met groeples Disq group. Tijdens de workout, gericht op conditie en kracht, trainen mensen met de Disq. Dat gaat zo: aan een heupriem zijn twee disqs bevestigd met een opgerold koord dat je met handvaten alle kanten uit kunt trekken. Truc is dat je behoorlijke weerstand op het koord kunt zetten. Daardoor functioneert het als gewicht waarmee je alle spiergroepen kunt trainen. Ook de benen, als je het koord aan de enkels bevestigd. Ingewikkeld? Eigenlijk werken de disqs net als elastieken rubberen banden waarmee in sportscholen wordt getraind. Kunnen we die dan niet mee naar buiten nemen? Boekema: „Ja, dat kan, maar het grote voordeel van de disqs is dat je constant weerstand hebt die instelbaar is. Je kunt tot twintig kilo tillen of wegduwen.”

De bedoeling van Disq Group is dat je vanuit de sportschool in een groep naar buiten jogt voor een workout van een half uur. De workout is gebaseerd op de wijze waarop topsporters trainen. Ans Schut – 67 en nog steeds topfit -, topschaatsers Annette Gerritsen en Stefan Groothuis hielpen Disq Group mee ontwikkelen. Boekema: „Er zitten schaatsoefeningen in die we in snel tempo afwisselen om de hartslag hoog te houden en het lichaam optimaal te prikkelen. Het lichaam moet constant een nieuwe boost krijgen,  zo blijf je fit.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.