Linksom, rechtsom of toch middendoor

Annalaura Molducci
Haarlem

De grootste fractie in Haarlem, D66, heeft zich vrijdag en zaterdag strategisch teruggetrokken op de hei bij Bergen om zich te buigen over de verkiezingsuitslagen.

Op de agenda staat de vorming van een nieuwe coalitie die Haarlem de komende vier jaar moet gaan besturen. De partij staat er goed voor met negen zetels. De verschillen zijn in Haarlem weliswaar niet zo groot als in andere steden maar de democraten steken wel met kop en schouders boven de rest uit. Dat biedt dus een mooie machtspositie van waaruit de coalitie voor de komende vier jaar kan worden gesmeed. De puzzeltjes kunnen worden gemaakt.

Zetel

De politieke partijen met meer dan een zetel hebben donderdag hun opwachting gemaakt in het stadhuis van Haarlem. Daar hebben ze gesprek van twintig minuten gevoerd met lijsttrekker Maaike Pippel die zich laat bijstaan door een afdelingsbestuurder. Ze mochten zeggen wat ze vinden van de verkiezingsuitslag, hoe de coalitie er de komende tijd wat hen betreft moet uitzien en wat hun drie belangrijkste punten zijn.

Baas

Een ding is duidelijk, D66, is nu echt de baas. De partij bepaalt wie er straks mee mogen doen in hun coalitie. Dat was vier jaar geleden wel even anders want toen waren de verschillen niet zo duidelijk als nu. D66 had toen een zetel meer dan de rest (8) en kwam gelijk met de rest toen Fedde Reeskamp opstapte en zijn eigen eenmansfractie in de gemeenteraad begon. Nu is D66 met 9 zetels drie zetels veruit de grootste, de nummer twee is de PvdA met 6 zetels, de VVD met 5 zetels en GroenLinks eveneens met 5 zetels, de SP met 4 zetels, CDA ook met 4 zetels, Actiepartij en Ouderenpartij Haarlem elk met 2 zetels en Trots en de Christen Unie met elk een zetel.

Puzzelen

Met de uitkomst van alle gesprekken onder de arm zit D66 nu te puzzelen op de hei. Er komen lijstjes met verschillen en overeenkomsten en er wordt gekeken naar wat er werkelijk belangrijk is de komende tijd. Dat zijn de bezuinigingen en de overgang van rijksgeld naar de gemeente voor de jeugdzorg en de ondersteuning van hulpbehoevende Haarlemmers. Er moet stevig worden gekort, misschien nog wel meer dan tien miljoen. Dat vraagt dus om een stabiele coalitie van partijen die het goed met elkaar kunnen vinden en elkaar vertrouwen.

Verstandig

Voor een coalitie heb je twintig zetels nodig van de 39. Dat is niet verstandig want als er een raadslid ziek wordt of uit de partij stapt, is er een minderheid. De coalitie moet dus minimaal uit 25 zetels bestaan. Met de verkiezingsuitslag van woensdag blijkt er dan ineens opvallend veel mogelijk. Zo kan er worden voortgegaan op de oude weg met de oude coalitie van D66 (9) ,PvdA (6), GroenLinks (5) en de VVD (5). Dan kom je op 25 zetels. Dat is niet waarschijnlijk omdat het dan weer meer van hetzelfde wordt, het huwelijk was uitgewerkt en het geen recht doet aan een andere grote partij als het CDA die uitstekend oppositie heeft gevoerd de afgelopen vier jaar. CDA-fractievoorzitter Merijn Snoek heeft daarbij een hoge gunfactor omdat hij nooit vals heeft uitgehaald naar anderen maar altijd integer opereerde. Bovendien is hij drie keer verkozen tot het beste raadslid door zijn collega’s. Hij dwingt respect af. Met Merijn Snoek erbij zou het D66 (9), PvdA (6), VVD (5), CDA (4) kunnen worden zonder GroenLinks en de SP erbij. Er kan ook een linkse coalitie komen waarbij D66 buiten de boot valt met PvdA (9), SP(4), Actiepartij(2) GroenLinks(5). Er kan een rechtse coalitie worden gesmeed met D66 (9), VVD (5), CDA (4), Ouderenpartij (2) en Trots (1).

Tegen

De SP is overal tegen, de PvdA wil de zorg ontzien en de lasten verhogen om minder te bezuinigen, GroenLinks wil het milieu ontzien, de VVD wil de OZB bevriezen en de zorg in de hand houden omdat de hele begroting anders opgaat aan hulpeloze Haarlemmers terwijl de stad verloedert. D66 is rechtser dan de VVD.

Waarschijnlijk wordt het een middenrechtse coalitie met een vleugje sociaal democratie.

Haarlemmers krijgen niet zomaar scootmobiels een poetshulp in de huis en moeten eerst kijken of de buurvrouw kan helpen. De cultuurpaleizen blijven open en de OZB gaat niet echt omhoog. Waarschijnlijk wordt er wat vastgoed verkocht en moet iedereen een computer omdat de gemeente digitaliseert.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.