Zucht van verlichting na opheffen rompslomp jeugdhulp

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Vijftien jeugdtherapeuten slaken een zucht van verlichting, nu de gemeente Haarlem heeft besloten hun administratieve rompslomp te verminderen.

Het is een proef voor vijftien vrijgevestigde therapeuten die in januari ingaat en mogelijk later navolging krijgt voor jeugdtherapeuten in het hele land.

Het verminderen van de regeldruk is tot groot genoegen van de Haarlemse psychiater Willemiek Kooijman, die bijvoorbeeld kinderen helpt die gedragsproblemen op school hebben.

Zorg

,,We kunnen ons nu meer richten op de zorg voor de kinderen, minder op het invullen van allerlei formulieren die per gemeente bovendien ook nog eens kunnen verschillen.’’

De regelgeving werd begin dit jaar nog ingewikkelder, toen de jeugdzorg als gevolg van een grootscheepse decentralisatie overging van de provincie naar de gemeenten. Therapeuten moeten sindsdien van elke jongere die in de spreekkamer komt een zogeheten Diagnose Behandel Combinatie (DBC) opstellen. Dat is een ingewikkelde klus: er bestaan volgens deze Diagnose Behandel Combinaties maar liefst 126 therapieën.

De vijftien therapeuten die meedoen aan de proef in Haarlem hoeven dat niet meer te doen. Ook wordt het declareren eenvoudiger: zij kunnen na elke zitting weer ouderwets declareren en niet pas na de gehele behandeling van een kind. Een therapeut kan op die manier ook makkelijker zijn maandlasten betalen.

Initiatiefvoorstel

De versimpeling van de regelgeving is een initiatiefvoorstel van de SP en de VVD in de gemeenteraad, twee oppositiepartijen. Volgens VVD’er Anne Sterenberg sluit de proef ook aan op eerder gepubliceerd onderzoek van de Kinderombudsman, waaruit bleek dat de regeldruk voor kindertherapeuten erg hoog is.

Het opboksen tegen de regeldruk van vrijgevestigde therapeuten lijkt op de strijd die huisartsen voeren om van de onnodige formulieren af te komen die zij voortdurend moeten invullen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.