'Elke dag achter de schermen is anders'

Ralph Jaspers en Roland Lemlijn bedienen het licht.© Marjolein Vos

Marjolein Vos
Hoofddorp

Op het Mediacollege zagen Ralph Jaspers en Roland Lemlijn elkaar weleens. Inmiddels werken de twee al een aantal jaar samen bij schouwburg De Meerse. ,,Het licht interesseert mij al van jongs af aan. Als ik bij feestjes kwam, keek ik altijd eerst naar het plafond om te zien wat voor licht er hing’’, vertelt Ralph enthousiast.

Ook Roland was van jongs af aan al geïnteresseerd in licht. Hij keek concerten op televisie en zijn interesse werd steeds groter.

De mannen gingen naar het Mediacollege en kwamen uiteindelijk bij De Meerse terecht na een stage. Nu staan ze veel middagen en avonden achter de schermen hard te werken. ,,Het leuke is dat mensen helemaal niet bezig zijn met het licht omdat het zo vanzelf gaat. Negentig procent van de mensen heeft geen idee hoe een dag eruit ziet voor ons’’, aldus Ralph. ,,Op dagen dat we een kindervoorstelling hebben beginnen we om tien uur, maar op dagen dat er een avond voorstelling is, beginnen we om één uur ’s middags en gaan we door tot middernacht’’, vertelt Roland.

,,Wat het werk leuk maakt, is de diversiteit. Je werkt elke dag met andere mensen. De dag is nooit hetzelfde en elke voorstelling heeft een andere techniek, maar de techniek op zich is wel hetzelfde’’, aldus Roland. Af en toe gaat er ook weleens wat mis, maar ook het oplossen van storingen is een deel van het vak van de mannen. ,,Van de week wilden we het zaallicht aan doen en toen bleef er een groep lampen aan. We moeten dan op zoek naar de storing en dat maakt het soms stressvol, maar het is ook een uitdaging’’, aldus Ralph.

Ralph en Roland hebben beiden zo hun eigen voorkeuren. Ralph is meer bezig bij de trekkenwand en Roland zit vaker in het midden van de zaal om daar het licht te regelen. ,,We wisselen dit ook wel vaak af. Voor trekkenwand moet je speciale diploma’s hebben omdat daar veel punten van veiligheid bij komen waar je mee bezig moet zijn. Die doeken zijn vaak loodzwaar en spelers lopen niet met een veiligheidshelm op het toneel’’, vertelt Ralph, die in het bezit is van de diploma’s.

Als je niet bij de negentig procent wilt horen die niet weet hoe het er achter de schermen aan toe gaat, kun je vrijdag meekijken tijdens een rondleiding achter de schermen in De Meerse om 14.00 uur.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.