Stallone en Schwarzenegger ooit vijanden, nu vrienden

Sylvester Stallon in 'The Expendables'. Foto Phil Bray

Nanska van de Laar

De rivalen van toen - Sylvester Stallon en Arnold Schwarzenegger -spelen nu zij aan zij in ’The expendables 3’. Van treiterijen over en weer is geen sprake. Maar de onderlinge plagerijtjes doen het nog altijd goed.

„Droeg je geen luier in ’Stop or my mom will shoot’?”, grapt Arnold Schwarzenegger tegen zijn ’The Expendables’-collega Sylvester Stallone. De zoete sneer krijgt een passende reactie. „Baarde jij trouwens niet ooit een baby in één van je films?”, bijt Stallone terug, refererend aan de slappe komedie ’Junior’ uit 1994.

Wurgen

Het zijn speldenprikjes vergeleken met hun concurrentiestrijd van een slordige dertig jaar geleden. Deze week kwam in het nieuws dat Stallone zijn rivaal ooit heeft willen wurgen. „Het ging zo ver dat we niet met elkaar wilden spreken of in dezelfde ruimte konden zijn”, zei de voormalige Rambo-acteur Stallone onlangs tegen de Washington Post.

Tegenwoordig schitteren ze samen op het witte doek. Het actiespektakel ’The Expendables’ (2010) heeft de twee gespierde iconen bij elkaar gebracht.

Nummer drie uit de gewelddadige filmserie is vanaf deze week in de bioscopen te zien. Dus heeft het tweetal (samen met de maten Mel Gibson, Jason Statham, Harrison Ford, Dolph Lundgren en Wesley Snipes) de handen vol aan een groots opgezette publiciteitstour.

Dankbaar

De rivaliteit van toen is verdwenen. De twee spierbundels op leeftijd lijken tegenwoordig in alles juist oude vrienden. In elk geval wanneer ze de pers te woord staan. Stallone: „Dat Arnold en ik in de jaren tachtig tegelijk aan het werk waren, was een zegen en een vloek. Maar ik ben hem dankbaar, want dankzij hem werkte ik harder. We waren net Mohamed Ali en Joe Frazier.”

Die vergelijking met de voormalige bokskampioenen klinkt stoer. Maar de onderlinge strijd tussen beide acteurs nam al in hun jonge jaren kinderachtige vormen aan. „We wedijverden destijds over wie de meeste slechteriken kon doden”, zegt Schwarzenegger. Hij kan met zijn actiefilms ’The terminator’, ’True lies’, ’Commando’ en ’Predator’ qua aantallen slachtoffers echter niet tippen aan het dodental uit Stallone’s ’Rambo’-serie.

In ’The Expendables 3’ gaan ze als vrijheidsstrijders flink tekeer, nu met vereende krachten. En ook met wat extra jaartjes in het lijf. „Of we voorzorgsmaatregelen namen?”, vraagt Schwarzenegger. „Ach ja, vroeger gooiden we iemand door een stenen muur, nu was die muur van gips. En in plaats van met echte munitie te schieten, gebruikten we ditmaal losse flodders. Van die dingen.”

Zelfspot

Het roept de vraag op hoe lang de heren nog hun pijnlijke stunts kunnen uithalen. De Oostenrijkse eik is inmiddels 67 jaar, Stallone heeft al een jaartje meer op de teller staan. Laatstgenoemde toont frisse zelfspot wanneer je hem vraagt naar zijn pensioen. „Als ik ’s ochtends wakker word en bij het omdraaien mijn kont eraf valt, dan is het tijd om met pensioen te gaan. Joh, we zijn kinderen met artrose!”

Dat de heren niet van ophouden weten, bewijzen hun toekomstige projecten. ’The Expendables 4’ staat op stapel en Arnold Schwarzenegger is momenteel druk bezig met de opnames van een nieuwe ’Terminator’-film. Stallone: „We zijn voor altijd jong.”

Film

De film ’The Expendables 3’ draait vanaf donderdag 14 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.