Koningin Beatrix oog in oog met Frans Hals

Redacteur Haarlem
Haarlem

Haarlem had het geluk dat koningin Beatrix nog voor haar abdicatie de expositie ’Frans Hals, Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan’ kon openen.

In de Grote of St.Bavokerk, die ondanks dat ie afgeladen vol zat maar niet warm wilde worden, kreeg de majesteit vrijdagmiddag 22 maart een in foedraal gestoken exemplaar van de tentoonstellingscatalogus overhandigd door ’Cornelia Vooght’, die zo uit een schilderij van Hals leek weggelopen.

De expositie over de 17e eeuwse Meester en zijn beroemde voorgangers en tijdgenoten is het absolute hoogtepunt van het ’Frans Hals Jaar’ waarmee het Frans Hals Museum zijn honderdjarig bestaan viert.Vergelijken staat centraal in deze tentoonstelling, legde Anna Tummers conservator Oude Kunst en samensteller van de expositie uit. ,,Door gericht te vergelijken kun je Hals’ werk beter begrijpen.

De expositie laat zien dat de geboren Antwerpenaar een echte vernieuwer was. Zo introduceerde de portretschilder de lach met ontblote tanden en liet gewone mensen model staan voor zijn genrestukken. Tot in deze eeuw werd gedacht dat Hals’ faam in zijn tijd niet verder reikte dan de stadsgrenzen omdat ’vrolijke Frans’ zo’n buitenbeentje was. Deze expositie toont aan dat Hals wel degelijk een kind van zijn tijd was, en aanzien genoot in het buitenland.

Voorafgaand aan de bijeenkomst in de Oude Baaf kreeg de koningin een privérondleiding over de expositie. Evenals Van Gogh moet de vorstin de rijkdom van Hals’ zwarte palet zijn opgevallen. Gekleed in een matzwarte mantel, een half transparante zwarte hoed met glimmertjes, glanzend zwarte lakschoenen en tas, bracht zij een waardig bezoek aan de wereldberoemde Haarlemse schilder.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.