São Paulo met Hollandse trekjes

Het symfonieorkest speelt in het voormalige treinstation. Foto's: Hans Visser

Blik op São Paulo.

São Paulo, stad van 22 miljoen mensen.

Fruithandel op de markt.

Het historische centrum van São Paulo.

Landelijke taferelen op glas-in-loodramen.

1 / 6
Ed Brouwer

De foto hangt in de catacomben van het clubstadion. Een prachtig ruim opgezet bouwwerk uit de jaren vijftig, maar wel gerenoveerd en helemaal bij de tijd met ruimte voor zo'n 75.000 bezoekers. Die hebben ook uitzicht op perkjes met kleurige bloemen langs het veld. Klaar voor de WK van komend jaar? Klaar om straks het Nederlands elftal en zijn aanhang te ontvangen? Blijkbaar niet, want de stad krijgt een nieuw stadion. Reden: het huidige heeft te weinig parkeerplaatsen.

22 miljoen mensen

Daar zit misschien wel iets in, want de stad telt inclusief de voorsteden ongeveer 22 miljoen inwoners. De hypermoderne metro is nauwelijks in staat die allemaal te vervoeren en om de dagelijkse files te vermijden neemt menig zakenman de helikopter. Geen stad heeft er zoveel als juist São Paulo. Het zakelijk hart van Brazilië was tot halverwege de negentiende eeuw een onopvallende plek, maar toen de koffiehandel opkwam, begon de stad enorm te groeien.

Veel historie werd daar opgeslokt door nieuwbouw en ze zijn daar nu dan ook zuinig op wat overbleef. Zoals het huis dat behoorde bij een theeplantage uit 1813. Het is mooi gerestaureerd en er kan nu worden gegeten en vergaderd. Destijds woonde daar een Portugese familie. De slaven verbleven achter dikke muren in het 'souterrain'.

Klein New York

Na de afschaffing van de slavernij in 1888 kwamen er veel arbeidskrachten uit Italië, Portugal, Spanje en Duitsland naar de stad. Het oudste deel van de binnenstad met zijn antieke hoogbouw ontstond dan ook in die tijd en oogt nu als een soort klein New York met een mediterrane inslag.

Door de opkomst van de industrie kwam een eeuw geleden ook een stroom Italianen, Japanners, Chinese Brazilianen, Syriërs en Libanezen naar de stad.

Het centrum biedt een leuke entourage om wandelend kennis te maken met de diverse bevolkingsgroepen. Dat kan trouwens ook in de vele shoppingmalls of in de overdekte markt van de oude stad: een verzameling van talloze winkeltjes en restaurants. Waar de producten vandaan komen, is te zien aan de hand van landelijke taferelen op een reeks gebrandschilderde ramen. Wees niet verast als een van de zaakjes een mooie collectie zeldzame Belgische bieren aanbiedt. De eigenaar koopt ze persoonlijk in bij de brouwerij.

Treinstation

Behalve de musea bezit de stad nog een nieuwe trots. Zoals Parijs een station verbouwde tot het Musée d'Orsay, zo veranderde het Julio Prestes Train Station in de Sala São Paulo. In de grote hal uit 1920 waar ooit treinen stopten en vertrokken, speelt nu het plaatselijke symfonieorkest dat onder leiding van de Amerikaanse Marin Alsup een verrassende artistieke groei doormaakt.

De prachtige grote zaal wordt alom geroemd om zijn akoestiek. Niet zoals die van het Amsterdamse Concertgebouw of Carnegie Hall, maar het hoeft niemand te verbazen dat het Koninklijk Concertgebouworkest daar in juni goed tot zijn recht kwam.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.