Fors meer miljoenenhuizen in Haarlem en buurgemeenten

Fors meer miljoenenhuizen in Haarlem en buurgemeenten
Haarlem

Het aantal huizen in Haarlem dat meer dan een miljoen euro waard is, is vorig jaar flink gestegen. Haarlem telt nu 950 miljoenenwoningen, ruim 44 procent meer dan in 2016.

De miljoenenwoning maakt nu 6,7 procent uit van de Haarlemse woningvoorraad. Dat blijkt uit de cijfers van het onderzoeksbureau Calcasa, dat de ontwikkelingen in dit specifieke deel van de woningmarkt jaarlijks in de gaten houdt.

(Kijk hier naar huizen die in Haarlem te koop staan en meer dan 900.000 euro kosten)

In de agglomeratie Haarlem, dat is inclusief Bloemendaal, Aerdenhout, Heemstede en Zandvoort is het aantal miljoenenwoningen met ruim 34 procent toegenomen in 2017, in heel Nederland met 35 procent. Zuid-Kennemerland telt nu 4150 miljoenenwoningen.

Nog nooit waren zoveel woningen een miljoen of meer waard, concludeert Calcasa, in totaal 42.300 stuks.

Duurste

De gemiddelde waarde van dit type woning bedraagt in Haarlem en omgeving 1,44 miljoen euro. Daarmee mag deze regio zich volgens Calcasa de duurste van Nederland noemen.

De prijsstijging in Zuid-Kennemerland kwam vorig jaar uit op 10, 5 procent, er werden in totaal 170 woningen boven een miljoen verkocht. De gemiddelde verkooptijd voor een dergelijke woning bedraagt nu ongeveer een jaar.

Aerdenhout staat op de derde plaats van woonplaatsen met het hoogste aandeel miljoenenwoningen. Van de woningvoorraad valt 57 procent in die prijsklasse. In Bloemendaal gaat het om 35 procent van de voorraad, in Overveen om een vijfde deel.

De Oosterduinweg in Aerdenhout staat te boek als de duurste straat in deze omgeving, met een gemiddelde huizenwaarde van 1.260.000 euro. De Ierlandstraat in Schalkwijk scoort hoog als een van de goedkoopste straten van Nederland, een gemiddelde huizenprijs van 160.000 euro.

De duurste straat van Nederland is te vinden in Wassenaar, daar ligt het gemiddelde op ruim 2,4 miljoen. De meeste miljoenenwoningen staan in Amsterdam, ruim 8400 stuks.

Meer nieuws uit Haarlem