Liefdevolle animatie voor peuters en kleuters

Hanneke van den Berg

Peuters en kleuters hebben doorgaans weinig te zoeken in de bioscoop. Familiefilms en digitale animaties zijn meestal te lang, te eng en te luid.

De Zweedse tekenfilmstudio van oudgediende Per Åhlin ('Dunderklumpen’) speelt al jaren in op de behoeften van deze doelgroep. Bekend en geliefd zijn vooral de belevenissen van het spookje Laban, een creatie van het kinderboekenschrijversechtpaar Inger en Lasse Sandberg.

Eveneens bedacht door de Sandbergs zijn de verhalen over Kleine Anna en Lange Oom. Net als in de films over Laban is de speelduur van drie kwartier onderverdeeld in zes kortere verhaaltjes. Daarmee spelen de makers in op het beperkte concentratievermogen van de kleuter en voorkomen ze dat het suf of saai wordt.

In een fris getekende animatiefilm leren we Kleine Anna kennen als een slimme dondersteen. Lange Oom is juist groot en tamelijk bang uitgevallen. Deze tegenpolen kunnen niet zonder elkaar en beleven overzichtelijke avontuurtjes.die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen Ze gaan vissen, staan op ski’s en bouwen een boomhut.

Verwacht geen spanning en sensatie of technologische hoogstandjes zoals in de animatiefilms van Pixar of DreamWorks. Net als de andere producties uit de Åhlin studio kenmerkt ’Kleine Anna en Lange Oom’ zich vooral door de ambachtelijkheid en liefdevolle aandacht waarmee de avontuurtjes getekend en geanimeerd zijn.

’Kleine Anna en Lange Oom’

Regie: Per Åhlin, Alicja Björk, Alicja Jaworski, Lasse Persson

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.