'Voor de verzameling is het beter om geen vrouw te hebben'

Redacteur Haarlem
hoofddorp

Het jagen is leuker dan de vangst, zegt miniatuurautoverzamelaar George Herting (67). En hij kan het weten: de Amstelvener heeft ongeveer 23.000 autootjes.

Herting is een van de verkopers die op deze zomerse pinksterzondag een tafel heeft op de beurs in het Crowne Plaza Hotel in Hoofddorp. De verzamelaar is de geestelijk vader van de samenkomsten van de liefhebbers van miniatuurauto’s. Inmiddels heeft zijn nichtje Iris Braam het stokje van hem overgenomen en organiseert zij de beurzen.

De jonge vrouw valt op tussen de veelal grijzende mannen. Als tiener ging ze al mee met haar oom om te helpen, gezellig was dat. Nee, zelf verzamelt ze geen miniatuurauto’s. Wel heeft ze thuis ’een plankje’.

Dan haar oom. Die heeft nooit genoeg. ,,Mijn hele huis is vol.’’ Vier keer was hij getrouwd; de ene vrouw vond zijn hobby leuker dan de andere. Maar Herting had zijn trucjes om ondanks een echtgenote die op de centjes lette toch aan nieuwe auto’s te komen. ,,Dan ging ik zogenaamd voor 25 gulden tanken, maar tankte ik voor 15 gulden en kocht ik voor de rest van het geld een autootje.’’ Het resulteerde in de monsterverzameling.

,,Woon jij hier ook?’’, kreeg hij eens te horen toen een verbaasde bezoeker de muren van autootjes zag staan. De meeste exemplaren zitten nog in dozen, bekent de Amstelvener. Het jagen op modelauto’s vindt hij leuker dan de vangst zelf. Hoeveel zijn verzameling waard is, wil hij niet in de krant. Het kan het boevengilde zomaar op ideeën brengen.

Herting taxeert op de beurs in Hoofddorp miniatuurauto’s. En die kunnen nog best veel waard zijn. De verzamelaar kent wel een autootje dat zo 12.000 euro’s opbrengt. Maar zondag zijn de modellen die worden meegenomen minder exclusief.

Verzamelaar Hugo van Rooyen heeft zich bij Hertings tafel gemeld. De Leiderdorper heeft niet zo’n grote verzameling als Herting. Dat laat zijn vrouw niet toe. Al filosoferend realiseren de heren zich dat het voor het verzamelen beter is om geen vrouw te hebben. ,,Die kopen van het geld dat je aan autootjes kunt besteden toch maar onzinnige dingen als waspoeder en nieuwe kleding.’’ Terwijl zo’n oude broek nog best even mee kan. Van Rooyen heeft de hoop laten varen dat zijn vrouw zelf ook iets gaat verzamelen - vingerhoedjes bijvoorbeeld. Lazer op, was samengevat haar reactie. ,,Jammer, want dan heb ik dit en zij dat.’’

De heren op de beurzen kennen elkaar en lachen met óf om elkaar. Herting tegen een buurman als een grote hoeveelheid autootjes met flink wat herrie op de grond klettert: ,,Je gebit valt’’.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.