Wat is er te beleven op Haarlem Culinair?

Toujours© UnitedPhotos / Remco van der Kruis

Bram Heus en Barry de Haan van de Jopenkerk

Michel Grits van de Kippenhal

Chris Steensma, Haven van Zandvoort

Jozua Jaring van Ratatouille Food & WIne

Jeffrey Peper, De Uitkijk

Mark Gratama van Restaurant ML

Brigade van Vis & Ko

Bas van Velzen en Rock van Veenendaal, Brick

Bart Dijkers van Dijkers Eten & Drinken© Mark Prins

Vincent Langendorff van Sushi Time

Lex en Sophia Gasseling van Restaurant Fris

Team Wijn & Ko

1 / 13
Jaap Timmers
haarlem

Wat is er te beleven op Haarlem Culinair?  Lees hier meer.

De deelnemende bedrijven:

Toujours voor 't eerst

Bedrijfsnaam: Toujours Jaren van deelname: Dit is de eerste keer;Eigenaar/bedrijfsleider en (chef-)kok: Wotchao en Xiadong Sun, Peter (chef) en Evelien Boersma;Grootste nieuws van dit jaar: Dat we op Haarlem Culinair mogen staan, we kijken er al een hele tijd naar uit;Wat laat u op Haarlem Culinair proeven?: De gerechten zijn een greep uit de menukaart die we ook in het restaurant voeren, waaronder onze fameuze tonijntartaar met octopus, gekonfijte puntpaprika, avocado, mayonaise van Lapsang Souchong-thee en een pittig krokantje van roti. En bijvoorbeeld Lamszadel met dagoebladpesto, pompoen bara en pittige tomaten/paprika chutney.

Krabben bij Brick

Bedrijfsnaam: Restaurant Brick, Breestraat 24-26, Haarlem;Jaren van deelname: Dit jaar doen wij voor de tweede keer mee;Eigenaar/bedrijfsleider en (chef-)kok: Bas van Velzen (eigenaar) en Rick van Veenendaal (eigenaar + chef-kok);Grootste nieuws van dit jaar: Dit jaar hebben wij al heel veel gasten mogen ontvangen op ons zonnige dakterras voor de lunch en diner. Het is erg leuk om te zien dat het dakterras al bij heel veel mensen bekend is;Wat laten jullie op Haarlem Culinair proeven?: Dit jaar maken wij een heerlijk gerecht met Noordzeekrab.

Zwanenzang Vis & Ko

Bedrijfsnaam: Vis & Ko, Spaarne 96, Haarlem;Jaren van deelname: Het vijfde jaar;Eigenaar: Imko Binnerts;Grootste nieuws van dit jaar: Vis & Ko is verkocht aan Ratatouille en sluit na Haarlem Culinair haar deuren, zaterdag 9 augustus is de laatste dag aan het Spaarne;Wat laat u op Haarlem Culinair proeven?: Makreel Gado Gado, Gazpacho met Hollandse garnalen, Zalm Tandoori, Asian beef salad, Kip Ras el Hanout, Schol met paddestoelen.

Wijn & Ko even terug op markt

Bedrijfsnaam: Wijn & Ko, Turfmarkt 21, Haarlem; Jaren van deelname: Het derde jaar;Eigenaar: Cathy Moerdijk; Grootste nieuws van dit jaar: Wijn & Ko is verhuisd van Grote Markt 21 naar Turfmarkt 20 in Haarlem en won de titel 'Wijnbar van het jaar 2015';Aanbod in eigen huis?: 'Eten is bij Wijn & Ko gewoon eten. Geen gefrutsel, schuimpjes of toefjes mousse op de rand van het bord, maar pure en smakelijke gerechten. De ingrediënten proberen we zoveel mogelijk uit de buurt te halen en als het even kan zijn ze biologisch.' Op Culinair?: Makreel Gado Gado, Gazpacho met Hollandse garnalen, Zalm Tandoori, Asian beef salad, Kip Ras el Hanout, Schol met paddestoelen.

Pulled pork op z'n Fris

Bedrijfsnaam: Restaurant Fris, Twijnderslaan 7, Haarlem;Jaren van deelname: 8;Eigenaren en chefkok: Lex en Sophia Gasseling en chefkok Rick May, die een mooie achtergrond heeft bij Michelinsterren-restaurants als De Leuf;Grootste nieuws van dit jaar: de toekenning van een Bib Gourmand door Michelin! Wij zijn apetrots dat wij deze waardering hebben ontvangen. Wat laat u op Haarlem Culinair proeven?: De BBQ staat aan, we serveren Pulled Pork met zelfbereide BBQ-saus. Ons drankaanbod is uitgebreid met biologische frisdranken en cocktails. Op Haarlem Culinair kunt u twee cocktails proeven, namelijk de 'Hugo' met vlierbloesem en de 'Rémy Ginger'.

Hippere look voor ML

Bedrijfsnaam: Restaurant ML Jaren van deelname: Dit is de derde keer;Eigenaar/bedrijfsleider en (chef-)kok: Mark (chefkok) en Liane Gratama;Grootste nieuws van dit jaar: Dat ML 10 jaar bestaat en ons restaurant een nieuwe hippere look heeft, zowel de zaak als de kleding van de staf;Wat laat u op Haarlem Culinair proeven?: Steak tartaar met krokante gamba of heerlijk paling met watermeloen en tomaat en nog veel meer lekkers. Daarbij serveren we mooie bijpassende wijnen.

Uitkijk maakt debuut

Bedrijfsnaam: Restaurant de Uitkijk, het kopje van Bloemendaal;Jaren van deelname: Wij maken ons debuut;Eigenaar en (chef-)kok: Eigenaar Kees Peper, chef-kok Jeffrey Peper;Grootste nieuws van dit jaar, wat laat u op Haarlem Culinair proeven?: Als de jongere generatie probeer ik 'ook' het imago van de Uitkijk wat te verjongen. Dit is een proces van jaren en gaat niet vanzelf. Het doet me dan ook deugd om te zien dat we het afgelopen jaar langzaamaan, naast onze trouwe gasten, steeds meer jongere gasten mogen ontvangen. We zijn dan ook super blij dat we dit jaar mee mogen doen aan Haarlem Culinair. We laten een kant van ons zien die veel mensen niet kennen.

Ratatouille met ster

Bedrijfsnaam: Ratatouille Food & WineJaren van deelname: Dit is de tweede keer;Eigenaar/bedrijfsleider en (chef-)kok: Jozua Jaring;Grootste nieuws van dit jaar: Behalen Michelinster; verhuizing per 1/9 naar Spaarne 96;Wat laat u op Haarlem Culinair proeven?: Ons signatuurgerecht is natuurlijk de ratatouille die net als vorig jaar op de kaart staat, verder hebben we een champagnebar en verschillende green eggs (bbq’s) waarop we een mooie runderentrecote bereiden.

Beachburger uit Zandvoort

Bedrijfsnaam: De Haven van Zandvoort;Jaren van deelname: Derde jaar;Eigenaar: Chris Steensma;Grootste nieuws van dit jaar: Wij zijn nog mooiere gerechten aan het serveren met meer variatie en de nadruk op vers en bijzonder;Wat laat u op Haarlem Culinair proeven?: Gerookte zalmtartaar met forelmousse en een crumble van wasabi en gepofte rijst, andere gerechten: bouillabaisse, beachburger, steaktartaar en crème brûlée;Gaat u iets spannends doen?: Dat is een verrassing.

Dijkers rookt zalm

Bedrijfsnaam: Dijkers Eten & Drinken, Warmoesstraat 5-7, Haarlem;Jaren van deelname: We doen voor de derde keer mee;Eigenaar/bedrijfsleider en (chef-)kok: Bart Dijkers is de eigenaar en Erik Buiter de Chef;Grootste nieuws van dit jaar: Het grootste nieuws voor ons is dat Dijkers dit jaar 10 jaar bestaat; Wat laat u op Haarlem Culinair proeven?: We gaan op culinair een aantal van onze huidige gerechten uit het restaurant presenteren. Daaronder a la minute gerookte zalm. Dit doen we in paperbark en dat is een Australische boomschors. Naast diverse wijnen en dranken hebben we dit jaar ook witte sangria. Lekker fris met het warme weer.

Kippenhal op stapel

Bedrijfsnaam: 'De Kippenhal'/'De Karmeliet';Jaren van deelname: 19;Eigenaar/bedrijfsleider en (chef-)kok: Michel Gruts, Merel Lammers en Marc Bussemaker;Grootste nieuws: Dat wij naast De Karmeliet een nieuw restaurantconcept presenteren op Culinair: 'De Kippenhal', kip van 't spit & streetfood. De Kippenhal (opening in oktober; locatie wordt later bekend gemaakt) zal hele en halve kip van de churrasco houtskoolgrill serveren met typische sidedishes zoals friet en coleslaw, uitgebreid met streetfood. Op Haarlem Culinair serveert de Kippenhal enkel streetfood-gerechten;Wat laat u zoal proeven?: Cherry Chicken Lollypops, zoet & pittig tegelijk met een glaasje rosé erbij.

Sushi in tulpformaat

Naam: Sushi Time;Jaren van deelname: 8;Eigenaren: Vincent Langendorff, Barabara Breuer;Grootste nieuws: Voor onze centrale productie hebben we een nieuwe productiekeuken. Daardoor kunnen we doorgroeien met catering, twee restaurants en vier winkels.Wat laat u op Haarlem Culinair proeven?: We gaan iets anders doen dan de vertrouwde lopende band. We schakelen over op een kleinere band met tafel en draaiplateau. We presenteren vernieuwende sushi’s zoals de Tulip Sushi, een bolletje rijst met een kroepoek en tartaar van zalm. Op een bakplaat laten we rundvlees garen, dat gaat in een bedje van kruiden over de sushi. We schenken Riesling en Kronenbourg witbier.

Reis maken door Jopenland

Bedrijfsnaam: JopenkerkJaren van deelname: Vanaf het begin;Bedrijfsleider en (chef-)kok: respectievelijk Barry de Haan en Bram Heus;Grootste nieuws van dit jaar: Wij hebben er twee proeflokalen bij. Het Jopen proeflokaal Waarderpolder en het Jopen proeflokaal Amsterdam. Tevens is er een tweede kerk bij gekomen, de Hoofdvaartkerk in Hoofddorp. Dat is een distilleerderij, net als de Jopenkerk, gebouwd in een voormalige kerk. Wat laat u op Haarlem Culinair proeven?: Wij laten van alle vestigingen iets proeven. Een reis door de culinaire Jopenwereld als bewijs dat we niet alleen mooie bieren brouwen. We laten alvast zien dat we in Hoofddorp ook fantastisch kunnen koken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.