Concertgebouworkest trakteert op luchtconcert

Liviu Prunaru en Valentina Svyatlovskaya geven een concert in de lucht. Foto KLM

Nanska van de Laar

Natuurlijk speelden niet alle 120 musici, maar er klonk toch wel volop aangename kamermuziek. Na het middageten en een toast met champagne voor alle passagiers op het orkest, klonken een divertimento van Mozart, gevolgd door de strijktrio van Beethoven.

,,Muziek die je overal kunt spelen’’, zegt basklarinettist Davide Lattuda. ,,Waarom hij daar speelde? ,,Ze weten dat ik altijd mijn instrument bij me heb, dus vroegen ze mij te doen.’’

Er was een passagier die een grapje maakte over de scheepskapel van de Titanic, maar niet zodra het optreden was aangekondigd, of menigeen kwam uit zijn stoel en richtte een mobiele telefoon op de musici om vervolgens de foto’s naar huis te sturen, want: het betrof hier de eerste KLM-reis met Wifi aan boord.

Dat was dus dringen in de gangpaden, want op een ’luchtconcert’ is zelfs een Boeing niet gebouwd. Er was dan ook van tevoren onderzocht waar zo’n optreden kon worden gegeven: de ruimte bij een nooduitgang. Er was zelfs plaats voor muziekstandaards.

Was de hoogte geen probleem voor de musici? Volgens Davide was de luchtdruk  in de cabine goed. ,,Ik speelde ooit in de bergen bij Sank Moritz op 1000 meter hoogte, maar daar had ik last.’’

De musici pakten de zaak ook persoonlijk serieus aan. In de achterste keuken werd de reiskleding vervangen door het concertkostuum. Ofwel: de dames in een zwarte avondjurk, de heren in ’rok’.

Leuk dus, maar hoe leuk was het muzikaal? Ach, het was een feestelijk aardigheidje. Turbulentie was er niet. Wel geronk van motoren, want zoals de purser zei: ,,Die zet je niet even uit.’’ Davide: ,,We moesten wel wat harder spelen.’’ Al te subtiel spel had dus weinig kans, maar de musici waren daarom zo aardig om binnen het toestel een tourneetje te maken.

Het publiek was dankbaar en een Braziliaanse dame verzuchtte: ,,O, gebeurde dit maar op elke vlucht.’’

Het orkest geeft zondag met chef-dirigent Mariss Jansons een openluchtconcert dat om 16 uur rechtstreeks is te zien via een groot beeldscherm op het Amsterdamse Museumplein. Op het programma onder meer de Braziliaan Villa Lobos.

Daarna volgen nog concerten in São Paulo, Rio de  Janeiro en Buenos Aires. De reis is onderdeel van het jubileumjaar van het orkest dat 125 jaar bestaat en daarom alle continenten bezoekt.

Een filmimpressie van de luchtoptredens is te zien op www.youtube.com/klm

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.