Negatieve mening wordt bijgesteld

Hanneke van den Berg

De achterflap rept van ’twee geliefden die er alles voor over hebben om bij elkaar te zijn’.

Maar uit ’Rafaël’, de roman die Christine Otten schreef op basis van ware feiten, rijst aanvankelijk een heel ander beeld op. Dat van een jonge, niet al te slimme Nederlandse vrouw die zich na twee mislukte relaties vastklampt aan de eerste de beste man die aardig voor haar is, dat van een Tunesische man die zijn eigen land ontvlucht is en na een leven van kleine criminaliteit in de Brabantse Winny een kans ziet op een beter leven.

Maar het lot beslist anders. Winny keert zwanger terug in Nederland, Nizar komt vast te zitten in zijn geboorteland.

Tweemaal weet hij met een gammel bootje naar Lampedusa te komen. De eerste keer wordt hij vrijwel meteen teruggestuurd, de tweede keer reist Winny, hoogzwanger, naar hem toe en weet de aandacht van de pers op hun romantische verhaal te vestigen. Dankzij die publiciteit krijgt Nizar een toeristenvisum voor ons land. Tegenwoordig woont het stel in België.

Het is een verhaal dat alle ingrediënten voor een echte tranentrekker bevat, maar Otten weet zich gelukkig in te houden.

Ze speelt nergens op goedkoop sentiment.

Heel geleidelijk weet zij je als lezer over te halen om je negatieve mening over het stel (Winny naïef en goedgelovig, Nizar opportunistisch) om te buigen en respect voor het stel te krijgen.

Faction

Christine Otten: Rafaël. Uitg. Atlas Contact, €19,95.

Drie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.