Keihard spel rond Nieuwe Energie Haarlem

Foto Janette Luichies

John Oomkes
Haarlem

In de slag rond bedrijventerrein Nieuwe Energie spelen projectontwikkelaars Fortress en Erik de Vlieger en hypotheekbank Syntrus Achmea het keihard.

Ze trekken één lijn jegens de Haarlemse vastgoedwethouder Ewout Cassee (D66). Hij stuurt aan op een veiling van Nieuwe Energie. Cassee liet enkele weken geleden executoriaal beslag leggen, zodat Fortress geen huurinkomsten ontvangt.

Fortress, nu nog eigenaar van Nieuwe Energie, heeft zijn huurders op Nieuwe Energie gisteren verteld dat zij hun huur voortaan rechtstreeks moeten overmaken naar Syntrus Achmea.

Het pandrecht op huurpenningen is overgedragen aan de bank, het beheer van Nieuwe Energie aan De Vlieger. Daarmee is de maatregel van Haarlem zo goed als zonder effect: de rekeningen waarop beslag is gelegd worden immers niet aangevuld.

Al eerder deze maand dwong Syntrus Achmea de advocaat van de gemeente Haarlem eieren voor zijn geld te kiezen.

Het gereputeerde Utrechtse advocatenkantoor CMS Derk Star Busman mag in het conflict tussen de gemeente en vastgoedontwikkelaar Fortress niet langer de belangen van Haarlem behartigen, als de bank zijn zin krijgt.

Conflicterend

Doordat Haarlem aanstuurt op een veiling van bedrijventerrein Nieuwe Energie, is de verwachting reëel dat Syntrus Achmea voor miljoenen het schip ingaat.

Daarop liet de hypotheekbank aan advocatenkantoor en Haarlem weten al jaren zaken te doen met CMS Derk Star Busmann en het optreden van CMS namens de gemeente Haarlem in de richting van Syntrus Achmea zonder meer te zien als conflicterend.

Verschillende partijen laten weten dat CMS heeft aangegeven dat ze niet langer in deze zaak namens Haarlem zal optreden. Het kantoor zelf geeft nog geen commentaar.

Weinig schot

Wethouder Cassee wil keiharde garanties voor het veiligstellen en restaureren van de monumentale gebouwen op het terrein en een gegarandeerde ontwikkeling van nieuwbouw. Een voorgenomen reguliere verkoop van Nieuwe Energie aan projectontwikkelaar Erik de Vlieger zouden die eisen van Cassee haalbaar kunnen maken. Maar er zit weinig schot in die transactie, omdat de wethouder aanvullende eisen stelt, aldus de bank.

Syntrus Achmea zal de huurgelden van de huurders met onmiddellijke ingang, na aftrek van de rente, inzetten voor de achterstallige renovatie- en herstelwerkzaamheden op Nieuwe Energie.

'Rare positie'

Dat zal gebeuren onder beheer van Erik de Vlieger. Die spreekt van een ’ongekende route die mij in een uitzonderlijke rare positie’ heeft gebracht.’’

De Vlieger: ,,Vanaf volgende week zal ik voorbereidingen treffen om met het herstel- en restauratiewerk te beginnen. Let wel, ik krijg er geen cent voor. Het is wellicht onveilig voor mijn zakelijke positie, maar nu is het afgelopen met allerlei lieden die menen dat hun eigen positie belangrijker is dan die van de gebouwen op Nieuwe Energie.’’

Verder verval

,,Ik ben moe van al die juridische acties tussen partijen. Ik ga gewoon aan het werk. Mijn belang is de stad Haarlem en de gebouwen van de Nieuwe Energie. Door praten en procederen worden de panden niet beschermd tegen verder verval.’’

Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat het juist om die gebouwen gaat. Wethouder Cassee reageert op een later moment.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.