Verstilde muziek bereikt een steeds groter publiek

Hanneke van den Berg

Het Brits-Amerikaanse folkduo Rue Royale van Ruth en Brookln Dekker komt naar Nederland. Eind vorig jaar stond het al op diverse Nederlandse podia.

Brookln Dekker droomde als tiener al van een leven als muzikant. Als drummer en gitarist in geboorte- en woonplaats Chicago zocht hij muzikanten op om die droom te realiseren. Een rockbandje leek een mooie opstap. „Veel verder dan Chicago kwamen we niet. Bovendien zocht ik nog een muziekstijl die me als een warme jas paste.”

Door de muziek komt hij ook in contact met zangeres Ruth, overgekomen uit Engeland. De liefde bloeit op en na twee jaar treden ze in het huwelijk. Brookln blijft zijn weg zoeken in de muziek. Totdat hij na drie jaar huwelijk op een avond in 2003 samen met Ruth een lied maakt: ’Even in the darkness’. Een wederzijdse liefdesverklaring in moeilijke tijden, maar vooral de ontdekking dat hij iets in de muziek zocht dat al jaren binnen handbereik lag.

Ze verkopen hun bezittingen en gaan op pad als het akoestische duo Rue Royale. Het begin van een lange reis.

In Europa verzamelen ze tijdens ieder optreden nieuwe fans voor hun verstilde muziek. De vloeiende harmonische samenzang, de subtiele arrangementen en de indringende melancholieke stem van Brookln geven de richting aan die balanceert tussen Anglo-Amerikaanse folk en verstilde pop. Met het eerste volledige album uit 2008 vestigt Rue Royale zich in het alternatieve circuit. Met een busje toeren ze vanaf dat moment duizenden kilometers door heel Europa met slechts enkele tussenstops in hun Engelse uitvalbasis. „Het busje waarin we rondtoeren voelt altijd nog meer als ons huis, het leven speelt zich onderweg af, altijd onderweg. We hebben geleerd ons op allerlei plekken thuis te voelen”, vertelt Ruth.

Groei

Het tweede album (Guide To Escape, 2011) zorgt voor een gestage groei van de aanhang. Met ’Remedies ahead’ dat vorig jaar verscheen, lijkt de slag geslagen. ,,We doen nog steeds bijna alles zelf. Met de hulp van onze fans en crowdfunding konden we echter voor het eerst in een officiële studio en met een producer (Paul Pilot, onder andere Duke Special en The Black Atlantic, red.) werken. Het gaf een duw aan een muzikale ontwikkeling die we al langer in ons hoofd hadden”, verklaart Ruth. Nog steeds kenmerkt ingetogenheid de muziek, maar het duo weet met subtiele details, hier en daar wat beats en ambachtelijke techno, de muziek te verrijken. Het geeft de dromerige, ingetogen en melancholieke sfeer een extra spanning.

Steeds vaker staan ze voor een groter publiek, steeds vaker ook zijn ze op Europese radiostations te horen.

„Ook in Engeland waar we wat minder shows hebben en zelfs in Amerika waar we nog niet toeren. Gek genoeg verkopen we daar wel de meeste albums”, voegt Brookln toe.

Een leven van altijd onderweg zijn vertalen ze in hun teksten. De mensen, landschappen, maar vooral het zoeken naar het gevoel van ergens thuis zijn keert steeds weer terug. Niet de bestemming is belangrijk, het gaat om de reis. Metaforen voor essentiële levensvragen komen bij Rue Royale per afgelegde kilometer. Het leven is een reis, oplossingen liggen in de toekomst. Brookln blijkt ook een piekeraar, verscheurt tussen gevoel en verstand. „Ook uit dat duister leidt een weg.”

En dat maakt ’Remedies ahead’ net als de twee voorgangers weer tot een positief album met die herkenbare heerlijke melancholie.

Concerten

Rue Royale treedt zaterdag op in Utrecht, zondag in Tilburg en 16 januari in Groningen.  Op 29 maart verzorgt Rue Royale het voorprogramma van Luka Bloom in Carré, Amsterdam.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.