Mogelijk reconstructie van doodslag Sjeddy

Stille tocht voor Sjeddy, januari 2016.© Archieffoto: United Photos

Jacob van der Meulen
Amsterdam

Er komt mogelijk een reconstructie van de gewelddadige Nieuwjaarsnacht waarin Sjeddy Taher Ibrahim op de Zomerkade in Haarlem werd doodgestoken. De verdediging van de drie verdachten heeft dat in hoger beroep aan het Gerechtshof in Amsterdam gevraagd. Volgende week neemt het hof er een besluit over.

Het verzoek werd gedaan tijdens een regiezitting waar de verdediging vrijdag een aantal onderzoekswensen indiende. Een daarvan is een zogeheten schouw op de plek waar Sjeddy op 1 januari 2016 in de nacht overleed.

Tijdens de behandeling van de zaak bij de Haarlemse rechtbank bleek al dat de verklaringen van getuigen over die nacht volstrekt uiteenlopen en ook tegenstrijdig zijn. Overvloedig drank- en drugsmisbruik zou daarin een rol hebben gespeeld. Verder wordt niet uitgesloten dat moedwillig afwijkende verklaringen zijn afgelegd.

De advocaat van de hoofdverdachte in de zaak Ricardo L. (26) wil dat op de plaats van het delict in ieder geval de feiten in beeld worden gebracht. Zoals: waar waren de bloedspetters, waar lag kleding en waar werden de gebruikte messen gevonden? Bob Tijkotte: ,,Ik heb zelden een zaak meegemaakt waarin de getuigenverklaringen zo elke kant op gingen. Een schouw met reconstructie-achtige aspecten en ijkpunten kan meer duidelijkheid geven dan nu het geval is.’’

De advocaten van twee andere verdachten in de zaak, Layminda van Z. (22) en Roxy van O. (23), ondersteunen het verzoek. De advocaat-generaal liet donderdag echter blijken niets in een schouw te zien. ,,Een schouw of reconstructie lijkt niet mogelijk bij zoveel tegenstrijdigheden.’’ Vrijdag besluit het hof of het verzoek van de verdediging wordt toegewezen.

Alle drie e verdachten tekenden hoger beroep aan tegen hun veroordeling door de Haarlemse rechtbank, begin dit jaar. Ricardo L. kreeg tien jaar cel voor de doodslag op Sjeddy, Layminda van Z. vier jaar onvoorwaardelijk voor haar rol in het drama en Roxy van O. een jaar waarvan vier maanden voorwaardelijk. De laatste is al op vrije voeten. Layminda is ook al gefaseerd en onder voorwaarden op verlof. Alleen Ricardo zit nog vast.

Advocaat Tijkotte diende een verzoek in om ook diens hechtenis op te schorten tot de inhoudelijke behandeling door het hof. ,,De bewijslast is erg mager en als u dat ook vindt vraag ik u hechtenis op te heffen of te schorsen. We hebben geen geen idee hoe lang het appèl duurt.’’ Het hof wees dit verzoek af waarbij de voorzitter schamper opmerkte dat de advocaat zijn verzoek wel erg matig had onderbouwd.

Tijdens de zitting kwamen wat persoonlijke omstandigheden van de drie verdachten aan de orde. Roxy is weer terug bij de vader van haar eerste kind en in verwachting van een tweede. Layminda ziet regelmatig haar zoontje dat vooral door haar moeder wordt verzorgd. Probleem is dat de woningcorporatie er problemen mee heeft dat oma en kleinzoon in het huis van Layminda wonen. De verhuurder zou van plan zijn het contract te verbreken. Voor het hof was dat geen reden de voorwaarden van het gefaseerde verlof te versoepelen zodat Layminda weer helemaal thuis kan wonen. Het hof wees dat verzoek al een keer af.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.