Altijd op zoek naar het geluk

Hanneke van den Berg

Honkbal, de zin en onzin van religie en het verdriet over de dood van een vader vormen de centrale thema’s in Joshua Ferris’ nieuwe roman ’Weer opstaan op een christelijk tijdstip’. In een knappe mengeling van humor en diepgang vertelt de Amerikaan Ferris het verhaal van een man die er maar niet in slaagt gelukkig te zijn.

Paul C. O’Rourke is tandarts en doet zijn werk buitengewoon goed. Maar gelukkig is O’Rourke niet. Van alles heeft hij al geprobeerd, van golf tot kerken bezichtigen in Europa, maar vroeg of laat slaat steeds het gevoel van totale zinloosheid toe. Alleen zijn liefde voor de Red Sox is blijvend, juist omdat ze steeds verliezen.

Website

Zaken als Facebook, Twitter en andere social media zijn niet aan hem besteed: ’Moet ik de tijd waarin ik niet doe wat zij doen besteden aan lezen over het feit dat ze het aan het doen zijn?’ Maar dan duikt opeens een website van zijn tandartspraktijk op, niet veel later gevolgd door Facebookpagina’s en talloze tweets die niet over zijn beroep gaan, maar over een volkomen onbekende geloofsgemeenschap waartoe de fictieve O’Rourke schijnt te behoren.

In zijn pogingen te achterhalen wie hem dit flikt, wordt de echte O’Rourke steeds verder meegezogen in een draaikolk van wonderlijke gebeurtenissen.

Ferris vertelt zijn verhaal met intens plezier, goochelt met woorden, kietelt de lachspieren en weet desondanks toch mededogen voor de eenzame O’Rourke op te wekken.

Dialogen

Een enkel moment worden zijn woordspelletjes wat te veel van het goede, zoals in de pagina’s lange dialogen met zijn mondhygiëniste die hij consequent weergeeft in vraag en antwoordstijl: Ze vroeg (…). Dat vertelde ik haar dan en dan zei zij weer(…). Dat vertelde ik haar dan en dan zei zij…

Maar daartegenover staan onvergetelijke passages, zoals die over de 87-jarige Eddie die zijn gebit dreigt te verliezen omdat hij met zijn stramme handen niet meer kan flossen. Waarop O’Rourke elke avond naar Eddie’s huis gaat om hem daarmee te helpen.

’Weer opstaan op een christelijk tijdstip’ is zonder meer Ferris’ beste boek tot nu toe.

Fictie

Joshua Ferris: Weer opstaan op een christelijk tijdstip. Vert. Dirk Jan Arensman. Uitg. De Arbeiderspers, €19,99

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.