Boeken Bij De Bavo groeit krachtig tegen trend in

De Boekenmarkt in 2016© Archieffoto United Photos/Rob van Wieringen

John Oomkes
Haarlem

Waar het aantal boekenmarkten in Nederland gestaag krimpt, maakt de zomerse editie van Boeken Bij De Bavo een opmerkelijke wederopstanding door.

Voor de derde jaargang van de geherintroduceerde markt rond Loutje op zondag 25 juni (van 9 tot 17 u.) is de belangstelling zelfs groter dan het aantal van 78 beschikbare kramen. Vergrijzing van het publiek betekent dus niet noodzakelijkerwijs een teruglopende interesse en dito handel.

De organisatie van dit evenement - en zijn winterse tegenhanger in de Grote Kerk - is dan ook in handen van doorgewinterde Haarlemse bibliofielen als Leo Peters, Jan Tiggelaar en Jaap Blansjaar. Het kan sinds jaar en dag op de mentale en praktische steun rekenen van schrijver, handelaar, drukker en winnaar van de Haarlemse kunstprijs De Olifant, Nop Maas.

Helaas kan taxateur Bubb Kuyper op 25 juni niet aanwezig zijn, maar de organisatie denkt dat er zoveel betrouwbare knowhow op de markt aanwezig zal zijn zodat een betrouwbaar advies geen probleem hoeft op te leveren.

Op en nabij kraam 77 zullen kinderen onder de bezielende leiding van de Haarlemse kinderschrijfster en illustratrice Nicole de Cock kunnen tekenen en boekjes maken. Daar is ook de fraaie promotieposter op A0-formaat te koop. Voor het eerst wordt er centraal op de markt ook een kraam (78) bemand door Haarlems Dagblad.

Nop Maas is zelf ook als handelaar aanwezig op stand 43. Geassisteerd door Arno Koek, boekhandelaar aan de Heemsteedse Binnenweg en boekbespreker bij DWDD, verkoopt hij er door de Rotary ingezamelde boeken. De opbrengst komt ten goede van achterstandskinderen die qua kennis en ontwikkeling worden bijgespijkerd in de onvolprezen Weekendacademie.

Maas en Koek promoten ook schaars verkrijgbaar werk en zelfgedrukt werk van de Haarlemse stadsschrijver Lodewijk Wiener alsmede werk van stadstekenaar Paul van der Steen.

Bij stand 59 staan boekliefhebbers van Stichting De Roos, opgericht in juni 1945 door Chris Leeflang, Charles Nypels en G.M. van Wees en befaamd door het hoogwaardige karakter van de bibliofiele en literaire boeken, die steevast in een oplage van 175 zeer begeerde exemplaren verschijnt.

Inmiddels heeft Stichting De Roos een kleine 200 boeken het licht doen zien. Het antiquarisch meest kostbare boek is ;Regelmatige vlakverdeling’ (1958), geschreven en geïllustreerd door Maurits Cornelis Escher. Indien beschikbaar worden er grif enkele duizenden euro’s afgetikt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.