’Eindelijk een eerlijke kans’ voor Haarlemmer Anthony Vroom

Anthony Vroom: „Mijn rolstoel en luchtslang staan een baan als grafisch vormgever echt niet in de weg.© United Photos / Toussaint Kluiters

Nena Vlas
Haarlem

Hij plaatste een bericht op Facebook. „Geef mij een eerlijke kans op de arbeidsmarkt.” Zijn openbare sollicitatie ging gelijk viral. Gistermiddag was zijn bericht al meer dan twaalfduizend keer gedeeld. Inmiddels staat zijn agenda vol met sollicitatiegesprekken.

Het valt hem best rauw op zijn dak. Anderhalf jaar geleden studeerde Anthony Vroom (24 jaar) af. Hij kan nu overweg met de meest professionele grafische software. Maar hoeveel hij ook solliciteert: geen werkgever neemt hem aan. ,,Ik word afgewezen door mijn beperking. Ik heb een spierziekte waardoor ik beademd word en in een rolstoel zit. Maar dat is dan ook alles”

Met zijn hoofd is verder niets aan de hand. Anthony heeft een vriendin en leeft in een appartement boven het huis van zijn ouders. Hij praat ook volkomen normaal. Toch staren werkgevers vooral naar de rolstoel en de slang voor de beademing. Elke sollicitatiebrief wordt gevolgd door een afwijzing.

Hij baalt ervan. „Ik ben een goede werknemer én daar heeft mijn handicap geen enkele invloed op”, zegt hij fel. Nederlanders zitten vol vooroordelen, merkte hij. „De samenleving hier loopt echt achter.” Want hij was ook in New York. „In de Verenigde Staten heeft elke uitgaansgelegenheid een invalidentoilet. Kom daar maar eens in Haarlem om.” En de bejegening is in Amerika ook heel anders, merkte hij. „Ja, ze zien dat je in een rolstoel zit, maar niemand die daar dus ook twijfelt aan mijn geestelijke vermogens. Hier in Nederland zijn ze nog niet zo ver.”

Zijn oproep op Facebook is wel hartverwarmend. De teller staat, het is dan zaterdag, op elfduizend. Anthony straalt en toont de vele bemoedigende reacties. Niet alleen zijn Facebookpagina maar ook zijn telefoon staat sindsdien roodgloeiend.

,,Ik word nu de hele dag gebeld en heb weer wat hoop. En ik hoop echt dat dit anderen ook een beetje helpt. Want ik ben echt de enige niet die tegen al die onterechte vooroordelen aanloopt.”

Vooroordelen

Hij vertelt hoe mensen hem nakijken en een oordeel hebben gevormd. ,,Mensen denken vaak dat ik geestelijk beperkt ben”, legt hij het kortzichtige gedrag uit. ,,Die zit in een rolstoel, dus is niet goed. Dat denken ze.’’

Om hier verandering in te brengen, spoort Anthony andere personen met een beperking aan om zich op Facebook te uiten. ,,Het kan onverwachts een enorm effect hebben. Daar ben ik het levende bewijs van”, lacht hij.

Inmiddels hebben verschillende bedrijven hem benaderd. Een zag als bezwaar dat in het bedrijf geen lift is. Toch hoeft dat geen bezwaar te zijn. Bedrijven die mensen met een beperking aannemen worden ook daarin financieel gecompenseerd. Zoals Anthony in zijn oproep ook schrijft: „Er zijn uiteraard financiële voordelen voor het bedrijf dat mij aan neemt.”

Zijn bericht is inmiddels door het hele land gedeeld, maar Anthony hoopt wel in een cirkel van twintig kilometer rond Haarlem een baan te vinden. Afgemeten aan het aantal sollicitaties hoeft het niet te liggen, zijn agenda is goed gevuld. ,,Allemaal bedrijven die nu opeens wél interesse in me hebben.” Als de interesse tot een baan leidt zal hij dat laten weten op Facebook en natuurlijk in deze krant.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.