Inbreker koopt werktuig op internet

Jacob van der Meulen
Haarlem

Op de smartphone van een Haarlemse serie-inbreker heeft de recherche een reeks internetpagina's aangetroffen waar bedrijven apparaten aanbieden om huis- en autosloten snel te openen. Daar valt niet tegen op te treden, zo bleek gisteren tijdens een rechtszaak.

De 52-jarige man wordt verdacht van een gewelddadige inbraak bij een gezin in Haarlem. Nadat hij binnen was gekomen bedreigde hij in een slaapkamer de ouders met een soort steekwapen. De ouders vreesden voor het leven van hun beneden slapende kinderen.De inbreker riep: ,,Geef me geld. Ik ben een professionele inbreker.'' De inbreker verdween met enkele tientallen euro's uit de spaarpotten van de kinderen en werd al snel aangehouden. en kon later op aanwijzing van de slachtoffers worden aangehouden. Ook het aangetroffen DNA wijst in de richting van de Haarlemmer.

Lockpin guns

In de smartphone van Rob K. trof de politie onder het kopje favorieten internetpagina's aan waar zogenaamde lockpin guns te koop worden aangeboden. Dat ontlokte bij de officier van justitie de opmerking dat de bij herhaling veroordeelde verdachte blijkbaar niet het rechte pad kan vinden. De man zelf houdt echter vol dat hij dit soort apparaten waarmee ook moeilijke cilindersloten kunnen worden geopend, alleen voor de sport heeft. Op internet profileren de verkopers zich ook op die manier. Zij noemen het gebruik van lockpick guns 'een sport die fors aan aanhang wint in Nederland'.

Het haasje

De politie kan niets doen tegen de verkoop van lockpick guns. ,,Alleen als je er 's avonds mee op straat wordt aangehouden, ben je het haasje'', aldus een woordvoerder van de politie. ,,Er worden ook cilinders aangeboden met een grote inhoud dan voor scooters zijn toegestaan. Daar valt ook weinig tegen te doen als mensen kwaad in hun zin hebben.''

De officier van justitie eiste vanwege het gewelddadige karakter van de inbraak 3,5 jaar gevangenisstraf.

De rechtbank doet 19 augustus uitspraak.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.