Vooral voor een jong publiek

Hanneke van den Berg

Nog nasidderend van de eerste aanval van de Formics, insectachtige ruimtewezens, waarbij duizenden mensen het leven lieten, bereidt de aarde zich voor op een tweede confrontatie.

De allerslimste en meest veelbelovende kinderen, worden gescout en naar een speciale school gestuurd waar ze worden omgetoverd tot toekomstige ruimtehelden.

’Ender’s game’ is samen te vatten als ’Top Gun Junior in space’: een junior-uitgave van de bekende actiefilm met Tom Cruise. Ender Wiggin is een 12-jarige versie van Tom Cruise als Maverick. Wiggin blijkt een getalenteerd onderdeurtje met opvliegend karakter dat ondanks getreiter van zijn medestudenten gefocust blijft en de wereld redt. Ondertussen legt hij het aan met een oudere, meer ervaren vrouw en moet hij dealen met een persoonlijk trauma.

’Ender’s game’ is gebaseerd op het gelijknamige sci-fi-boek van Orson Scott Card uit 1985 (’Top Gun’stamt trouwens uit 1986). Een klassiek verhaal van een underdog die een groot leider wordt en de wereld redt.

De jonge Asa Butterfield is leuk om naar te kijken. Een intrigerend koppie bovenop een slungelig tienerlijf, dat acteren duidelijk héél serieus neemt.

Harrison ’Indiana Jones’ Ford heeft na een leven lang de held uithangen duidelijk behoefte aan het spelen van de slechterik. De aanvankelijk aimabele bad guy is een rol die hem, net als in het vorig jaar geflopte ’Paranoia’, goed past. Het is onduidelijker wat Ben Kingsley hier precies toevoegt als krijgsheer met een gezicht vol Maori-tattoos.

Het maakt niet uit, want met een spannend ruimtescenario vol heldhaftige tieners en computergestuurde vechtscènes is ’Ender’s game’ een aardige film die vooral een jonger publiek zal bekoren.

’Ender’s game’

Regie: Gavin Hood

Met: Harrison Ford, Asa Butterfield, Ben Kingsley

Drie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.