Artemis brengt ode aan de papegaai

'De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen', door Theater Artemis. Foto Kurt van der Elst

'De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen', door Theater Artemis. Foto Kurt van der Elst

Nanska van de Laar

Mensen praten elkaar na én willen uniek zijn. De eerste regie van Jetse Batelaan bij Artemis is een ode aan de papegaai.

Artemis toert tegelijkertijd rond met ’Bekdichtzitstil’ van Raven Ruëll en Batelaan zelf leverde onlangs ’De Man die alles weet’ af, een samenwerking tussen Maastheater en dans in Rotterdam en Theater Artemis. Dat stuk trekt ook nog door het land. „Ja, het oogt nu heel dynamisch hier”, lacht hij. „Het is even alle hens aan dek. Het is leuk en goed dat het hier bruist.”

Jetse Batelaan munt uit in lange titels voor zijn voorstellingen. ’De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen’ heet zijn eerste stuk voor Artemis. Het ging vorige week in première in de Verkadefabriek in Den Bosch. „Zo’n titel oogt als een carnavalskraker, maar er zit wel een soort tragiek achter”, zegt hij meteen. Een titel werkt voor Batelaan min of meer als een programma, een vertrekpunt van waaruit al improviserend de voorstelling tot stand komt.

’De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen’ biedt volgens Batelaan niet één verhaal, maar een landschap aan verhalen. „Er is geen plot. Je kunt ernaar kijken als een muziekstuk of een choreografie vol emotionele gebeurtenissen. Het is zeker geen aanval op napraters, eerder een verdediging. In een wereld waarin je vooral uniek moet zijn, is dit een liefdevol pleidooi voor verdwijnen in elkaar. Je hoef je niet te onderscheiden, je bent goed zoals je bent.”

Volgens Batelaan wordt uniek zijn veel te belangrijk gemaakt. „Ook daarin doen we elkaar na. Roem wordt ontzettend overgewaardeerd. Je hoeft je niet te onderscheiden. Je bent goed zoals je bent.”

Zoektocht

Maar dan is daar toch het moment dat de papegaai van zijn stokje af komt. En daar schuilt een schijnbare tegenstelling in, weet Batelaan. „Want het is ook goed om ongecensureerd jouw mening te geven en te ontdekken wat je eigen stem is. Uniek zijn zit in jezelf, dat krijg je cadeau.”

Batelaan: „Er is altijd een moment dat je als speciaal gezien wordt en dat is een geruststelling voor alle grijze muizen. En zo gaat het op een indirecte manier ook over de zoektocht naar liefde. Twee napraters weten elkaar toch te vinden.”

De voorstelling is bedoeld voor iedereen vanaf veertien jaar. Batelaan: „Zelf was ik op die leeftijd een vulkaan vol gevoelens, gedachten en wensen, die ik mondjesmaat uitte. Ik wist niet of dat allemaal gezegd kon worden. Gezien willen worden en niet gezien willen worden, liggen dicht bij elkaar. Het is als een knipperlicht. Je wilt op de tafel en onder de tafel. Dat probeer ik te raken.”

Theater

’De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen’, door Theater Artemis, is te zien in o.m.: Huis aan de Werf, Utrecht (13/4); Toneelschuur, Haarlem (17/4); De Krakeling, Amsterdam (23 en 24/4); Corrosia, Almere (1/5); Frascati, Amsterdam (2 en 3/5). www.artemis.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.