Gezellig demonstreren

Rick Taekema
Haarlem

Af en toe ga ik buurten bij een demonstratie. Kijken wat mensen beweegt. Zo ook zaterdag, bij het protest van de PVV in Den Haag.

Af en toe ga ik buurten bij een demonstratie. Kijken wat mensen beweegt. Zo ook zaterdag, bij het protest van de PVV in Den Haag.

Wat mij opvalt bij dit soort demonstraties is dat het vooral gezellig moet zijn. Blijkbaar zijn mensen niet bereid om vanuit Coevorden te komen als er niet ook nog ’iets te doen’ is.

Voordat de happening begon was een deel van de toehoorders al volop bier aan het drinken en aan het blowen. Als voorafje en dessert speelde een coverband onder meer ’Proud Mary’ en ’Kom van dat dak af’. Enkele voetjes kwamen van de vloer. Gezellig.

Ook bij eerdere demonstraties, zoals het studentenprotest tegen het leenstelsel of het thuiszorgprotest, stonden tweederangs rappers op het programma en had de organisatie gezorgd voor tentjes waar je jolige hoedjes, sjaaltjes, vlaggetjes, worstenbroodjes en broodjes bal kon halen. Alles voor de gezelligheid.

Ook wel begrijpelijk. Als je alles wegstreept, bleef zaterdag over: Fleur Agema die met een net iets te hoge stem alles aan elkaar praatte, Laurence Stassen die wegens microfoonproblemen slecht te verstaan was, De Graaff die - politicus onwaardig - het publiek opjutte met de leus ’Rutte rot op’, en Wilders die vond dat het land van Michiel de Ruyter en Pim Fortuyn terug moet naar de gulden, liefst zonder islam.

Een kort programma dus. En da’s niet gezellig.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.