Celstraf voor kopschopper van SC Badhoevedorp

Haarlem

De voetballer van SC Badhoevedorp die vorig jaar een speler van VVH Velserbroek keihard tegen het hoofd schopte, is dinsdag veroordeeld tot een half jaar cel. De man werd op het veld aangehouden.

Getuigen zeiden dat de 35-jarige man zo hard schopte dat het leek ’alsof hij een penalty nam’.

De Haarlemse rechtbank vindt het een poging tot doodslag. ,,Door hard tegen het hoofd te schoppen, heeft de man bewust het risico genomen dat het slachtoffer zou kunnen overlijden.”

De man was geroyeerd door CTO '70 in Duivendrecht omdat hij in 2015 geweld gebruikte tegen een grensrechter.

Hij schreef zich echter onder een andere naam in bij SC Badhoevedorp. Die club royeerde de man na het geweld tegen speler Jur Swier van VVH Velserbroek uit Haarlem-Noord.

De rechtbank veroordeelde de 35-jarige man tot een celstraf van een jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Hij moet zich verplicht laten behandelen en tijdens de proeftijd laten begeleiden door de reclassering. Verder moet hij Swier een schadevergoeding van duizend euro betalen.

Hij was al eerder veroordeeld voor een geweldsdelict en ging in zijn proeftijd weer in de fout.

VVH Velserbroek en Badhoevedorp speelden 17 september 2017 een bekerwedstrijd. Bij een 6-0 voorsprong voor VVH Velserbroek liep het vlak voor tijd uit de hand.

De voetballer van Badhoevedorp nam na een overtreding wraak op zijn tegenstander Swier. Eerst trapte hij Swier keihard tegen de schenen. Nadat die op de grond was gevallen, schopte hij hem nog eens tegen het achterhoofd.

De verdachte zei tegen de rechtbank dat hij per ongeluk tegen het hoofd had geschopt; hij zou de bal hebben willen raken. Uit de getuigenverklaringen, waaronder die van de scheidsrechter en de trainer van SC Badhoevedorp, blijkt daar volgens de rechtbank niets van.

De politie arresteeerde de man op het veld. Hij moest maanden in de cel blijven zitten.

De schade bij Swier viel achteraf mee. Hij hield er een hersenschudding aan over, maar liep geen blijvend letsel op.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.