Handelshuys biedt klanten extra voordeel na ramkraak

1 / 4
Paul van der Kooij
Haarlem

Al is de ravage groot na de ramkraak van zondagnacht, de zaak in tweedehands én nieuwe spullen gaat maandagmiddag om 13.00 gewoon open. De schotten zijn zo voor de kapotgereden deur geplaatst, dat ze door het personeel van het Handelshuys open te maken zijn.

En de klanten kunnen extra voordeel verwachten in de Amsterdamstraat. Bijvoorbeeld op de bekraste telefoons. En op de nieuwe horloges waar - anders dan anders - het certificaat van ontbreekt.

Al is hij met zijn nieuwe waar ’goedkoper dan op internet’, Bosman biedt daar wel een jaar fabrieksgarantie op: ,,Want ja, dat geeft de klant vertrouwen. Wij hebben ook gewoon goed spul. Het zijn vaak retourzendingen van Bol.com.’’ Zelfs op tweedehandsspullen - in de winkel kunnen klanten hun spullen verkopen - zit garantie. Een maandje.

Keten

De formule werkt zo goed dat vanuit half Nederland klanten afkomen op zijn in september geopende zaak. Het gaat ook een soort van keten worden. Onder zijn naam en met zijn waar - waaronder een eigen lijn printerinkt - gaan andere ondernemers een zaakje beginnen, soms in een deel van hun winkel. Vooral videotheken, die het steeds minder druk krijgen, lijken zich daarvoor te lenen. Ook in zijn eigen videotheek, aan de Rijksstraatweg in Haarlem- Noord, komt zo’n shop-in-shop.

Die plannen hij gewoon door. ,,Waarom ook niet? Het loopt goed. Ik ben goed verzekerd en heb hier gedaan wat ik kon aan beveiliging.’’ Nadat op de avond van Tweede Kerstdag een zijruit werd ingeslagen, zit overal ijzersterk glas. Voor sommige ruiten staan ook nog eens fietsenrekken, op vijf meter lange stellingen gemonteerd.

Schuifdeuren

Zwak punt bleken zondagnacht rond drie uur de schuifdeuren. Doordat één van de twee metersdiep ingegraven betonnen paaltjes, werd scheef gereden kon de punt van de gestolen auto de deur eruit rammen. En in een halve minuut - bovenburen belden ondertussen 112 - probeerden een man of drie zo veel mogelijk bij elkaar te graaien. Om bij de laptops te komen, sloegen ze met golfclubs vitrinekasten in. Ook probeerden ze kluis en kassa te kraken met een breekijzer, maar daar slaagden ze niet in.

Hoewel Bosman zeker wil kijken wat hij nog meer kan doen aan beveiliging, zien hij en zijn bovenbuurman ook een rol voor de gemeente. Die zou, net als aan de overkant, een rijtje bloembakken, banken en fietsenrekken kunnen zetten tussen de stoep en het pleintje voor de deur: ,,Dan kunnen die lui geen vaart maken. En voor de geldwagens die bij de geldautomaat hiernaast moeten zijn, valt iets met een beweegbare paal te doen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.