Reuzeberenklauwen versus de drie mannen ’met de zeis’

Reuzeberenklauwen versus de drie mannen ’met de zeis’
Reuzenberenklauwen ruimen bij het Liewegje.
© foto united photos/Paul Vreeker
Haarlem

Naast een slootje bij de Oeverlanden aan de Liede staat een grote groep reuzenberenklauwen. Nog even. Want in de verte naderen deze vrijdagochtend liefst drie 'mannen met de zeis'.

Kees Perquin (boswachter), Bernard Felix (vrijwilliger Landschap Noord Holland) en stagiair Sietze Dijkstra zijn vast van plan de giftige exoot vandaag een kopje kleiner te zeisen.

De tweejarige exoot is een illegaal in Nederland. Ooit, zo vertelt Bernard, vroeg de vrouw van een dierenarts de boer die dit stuk land bezit, of zij wat zaadjes op zijn vuilnisbelt mocht gooien.

,,Die zaadjes had ze meegenomen uit Azië. Ik ben ervan overtuigd dat dit stukje land het epicentrum is van veel van de reuzenberenklauwen in Nederland. De wind en vogels hebben het vanaf hier verspreid.''

Ontzag

De plant met de klauwvormige bladeren oogt mooi. Kees: ,,Het is een plant waar ik best ontzag voor heb. Een stoere plant, die groeit als kool.'' Maar de plant is ook behoorlijk giftig. Aanraking kan fikse brandwonden opleveren, het sap in de ogen krijgen kan zelfs blindheid veroorzaken. De Europese variant vormt geen gevaar, maar de exotische variant dus wel.

De reuzenberenklauwen hebben vandaag geen schijn van kans. Al heeft Sietze een brandblaartje op zijn hand en nek opgelopen.

,,Die in mijn nek is waarschijnlijk omdat ik er met mijn hand overheen gewreven heb.'' Toch gaan de drie voorzichtig te werk. De planten zijn soms drie meter hoog. Kees: ,,Van klein plantje tot drie meter hoog, dat duurt soms maar een maand of drie. We halen ze om, maar wel op zo'n manier dat ze niet onze kant opvallen.''

Gestopt

Buiten het omkappen is er maar één andere remedie tegen de exoot, weet Bernard. ,,Er is een schapensoort die de berenklauw eet. Een boer hier in de buurt heeft enkele van die schapen gekocht. En het werkte, ze waren allemaal weg. Maar hij kon de schapen niet verkopen voor de slacht, omdat het vlees niet goed meer was door de berenklauw. Hij is er dan ook mee gestopt.''

De planten zitten vol met zaden. Kees: ,,We krijgen ze dan ook niet helemaal weg. Volgend jaar zullen ze terugkomen. Maar wel minder. We proberen ze op deze manier uit te putten.''

Kerkhof

Het veldje is een berenklauwkerkhof geworden. Stapels gevelde planten liggen op de grond. Maar de mannen zijn nog niet klaar. ,,Verderop staan er nog meer. Die gaan we ook omhakken.'' Vanaf het weiland kijken enkele geiten ongeïnteresseerd toe. Twee lepelaars vliegen over.

Kees: ,,We doen dit ook om de inheemse natuur te beschermen. Als je deze plant niet aanpakt, neemt hij een heel gebied over.'' Ze pakken hun zeis weer op. Tijd om bij de berenklauwen verderop dood en verderf zaaien.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie